Οι Ουκρανοι κατέστρεψαν το αρχηγείο της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ στο Ντονμπάς (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

 
Οι Ουκρανοι κατέστρεψαν το αρχηγείο της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ στο Ντονμπάς

Πηγή Φωτογραφίας: Ukraine Ministry of Defence via Daily Mail

Ενημερώθηκε: 15/08/22 - 20:28

Οι Ουκρανοί κατάφεραν ένα σημαντικό πλήγμα στις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα τουλάχιστον με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail. Σε ρεπορτάζ των δημοσιογράφων της Will Stewart και Chris Pleasance, οι Ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν το αρχηγείο της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ στο Ντονμπάς.

Η πληροφορία για την ακριβή τοποθεσία του στρατηγείου ήρθε τυχαία στους Ουκρανούς: Ένας πολεμικός ανταποκριτής των Ρώσων έκανε γνωστό, άθελά του, την τοποθεσία του στρατηγείου στο δαδίκτυο.

Συγκεκριμένα ο Σεργκέι Σρέντα, πολεμικός ρεπόρτερ, δημοσίευσε στο διαδίκτυο φωτογραφίες του, την περασμένη εβδομάδα, στη βάση -στην πόλη Ποπάσνα- μαζί με έναν άνδρα που φαινόταν να είναι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο ολιγάρχης ιδιοκτήτη της Βάγκνερ (βλέπετε την σχετική φωτό κάτω), που έχει γνωστός και με το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν».

Οι φωτογραφίες περιλάμβαναν επίσης λεπτομέρειες -όπως τη διεύθυνση ενός κοντινού καταφυγίου βομβών- που επέτρεψαν στους ειδικούς να εντοπίσουν γρήγορα τη θέση του.

Δείτε το βίντεο που έχει αναρτήσει η Daily Mail στην ιστοσελίδα της:

Την Κυριακή, ρωσικά κανάλια Telegram με συνδέσμους με τον Βάγκνερ επιβεβαίωσαν ότι είχε χτυπηθεί.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στρατός εντόπισε την τοποθεσία της βάσης από τις εικόνες του Σρέντα, οι οποίες έκτοτε έχουν διαγραφεί από το κανάλι του στο Telegram.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν εκτοξευτήτερες πολλαπλών ρουκετών HIMARS για την καταστροφή της βάσης.

Εκτοξευτήτερες πολλαπλών ρουκετών HIMARS, ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποίησαν οι Ουκρανοί για να πλήξουν το στρατηγείο της Βάγκνερ.
Εκτοξευτήτερες πολλαπλών ρουκετών HIMARS, ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποίησαν οι Ουκρανοί για να πλήξουν το στρατηγείο της Βάγκνερ.

Οι εικόνες από το σημείο δείχνουν εκτεταμένες ζημιές στη βάση και πολλά θύματα να απομακρύνονται από τα κατεστραμμένα κτίρια.

Δεν είναι σαφές εάν ο Πριγκόζιν βρισκόταν ακόμα στη βάση τη στιγμή που χτυπήθηκε. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι είναι στις φωτογραφίες και ισχυρίζεται ότι δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τη βάση.

Ποιος είναι ο μισθοφορικός στρατός Βάγκνερ

H Βάγκνερ είναι ένας μισθοφορικός στρατός του οποίου την ύπαρξη αρνιόταν το Κρεμλίνο για χρόνια, αλλά πιστεύεται ότι είναι υπό την εποπτεία του ίδιου του Πούτιν.

Η ομάδα χρησιμοποιείται για να πολεμήσει για λογαριασμό του Κρεμλίνου σε περιοχές του κόσμου όπου η άμεση ρωσική στρατιωτική εμπλοκή θα τραβούσε την ανεπιθύμητη προσοχή.

Η Βάγκνερ πιστεύεται ότι δρα στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική, όπου οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου, βιασμούς και βασανιστήρια από τα στρατεύματά της είναι συχνές.

Μισθοφόροι στρατολογούνται συχνά από τις τάξεις του τακτικού στρατού της Ρωσίας, οι οποίοι συχνά έχουν απολυθεί για κακή συμπεριφορά.

ΠΗΓΗ: DailyMail.co.uk via hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ