Για πρώτη φορά στα 80 χρόνια ιστορίας του, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται πολύ κοντά στο να αναδείξει γυναίκα στη θέση του Γενικού Γραμματέα.
Με τη θητεία του Αντόνιο Γκουτέρες να ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου, πέντε από τους συνολικά οκτώ υποψηφίους είναι γυναίκες —μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ως φαβορί στις ανεπίσημες ψηφοφορίες η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν (πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα) και η Κάρολιν Ροντρίγκεζ Μπίρκετ (πρώην ΥΠΕΞ της Γουιάνας), μαζί με τον Αργεντινό επικεφαλής του ΔΙΑΕ (IAEA), Μαριάνο Γκρόσι.
Ωστόσο, η κρίσιμη αυτή εκλογική διαδικασία επηρεάζεται άμεσα από τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ. Εκμεταλλευόμενες το δικαίωμα βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι ΗΠΑ ασκούν έντονες πιέσεις —έχοντας προχωρήσει ακόμη και σε αναστολή πληρωμών προς τον Οργανισμό— απαιτώντας δραστικές περικοπές προϋπολογισμού, καταργήσεις θέσεων εργασίας και αναδιάρθρωση των βασικών πυλώνων λειτουργίας του ΟΗΕ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη Washington Post, το κλίμα επιβαρύνεται από τη βαθιά καχυποψία του Αμερικανού Προέδρου απέναντι στους διεθνείς θεσμούς, ενώ έντονη παρασκηνιακή παραφιλολογία εμπλέκει ακόμη και ονόματα εκτός της διπλωματικής πεπατημένης, όπως του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο ή του Τζάρεντ Κούσνερ.