Οργή στις φυλές της Λιβύης με τον Ερντογάν

Οργή στις φυλές της Λιβύης με τον Ερντογάν
Ενημερώθηκε: 17/01/20 - 22:44

Με οργισμένο τρόπο αντέδρασαν οι αρχηγοί των μεγαλύτερων φυλών στη Λιβύη με τον Ερντογάν, ο οποίος για να βοηθήσει τον ευνοούμενό του, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, έστειλε Σύρους μισθοφόρους στη χώρα. 

Με δύο κινήσεις, μία συμβολική και μία ουσιαστική έδειξαν την οργή τους για την τουρκική εμπλοκή στον εμφύλιο της Λιβύης.

Στην πρώτη, οι αρχηγοί των φυλών πατούν τη φωτογραφία του Τούρκου Προέδρου, ενώ στην δεύτερη έκλεισαν τις πετρελαιοπαραγωγικές πηγές της χώρας. «Δεν θα δίνουμε το αίμα μας για να το πίνουν οι τρομοκράτες που έφερε στην πατρίδα μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφεραν οι αρχηγοί των μεγαλυτέρων φυλών της Λιβύης, που στην πλειοψηφία τους ελέγχονται από τον απελευθερωτικό στρατό (LNA) του στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Κλείνουν αγωγούς και λιμάνια

Πρώτοι ανακοίνωσαν το κλείσιμο των δύο μεγαλύτερων πετρελαιοπηγών οι εκπρόσωποι της φυλής Al Magarba στο ομώνυμο οροπέδιο της κεντρικής Λιβύης και λίγες ώρες αργότερα ακολούθησαν και οι  Al Zuwia.

Επειτα από συνάντηση που είχαν στη Βεγγάζη και μάλιστα προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα αποφασίζοντας να κλείσουν και τον αγωγό Λιβύης - Μαλαισίας (γραμμή φυσικού αερίου Briga-Misrata), αλλά και του λιμανιού του Τομπρούκ.

Αντιδράσεις από τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, του οποίου ηγείται ο πρόεδρος που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, και ελέγχει την Τρίπολη.

«Θα επιδιώξουμε τη δίωξη των δραστών και των ηθικών αυτουργών αυτής της πράξης με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε. Καλούμε τις δυνάμεις που προστατεύουν τις εγκαταστάσεις του πετρελαίου να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια να κλείσουν. Εάν αποτύχουν, είμαστε αναγκασμένοι να αναζητήσουμε άλλες επιλογές για να τις εξασφαλίσουμε», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της National Oil Corporation που ελέγχεται από τον GNA.