Ουκρανία : Εκτέλεσαν συνθέτη που αρνήθηκε να παίξει μουσική σε συναυλία των Ρώσων (ΒΙΝΤΕΟ)

 
μαεστροσ

Ενημερώθηκε: 17/10/22 - 17:26

Ένας Ουκρανός μαέστρος, ο Γιούρι Κερπατένκο, πυροβολήθηκε στο σπίτι του από ρωσικά στρατεύματα επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συναυλία που θα λάμβανε χώρα σε υπό ρωσική κατοχή περιοχή.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η συναυλία ήταν προγραμματισμένη για την 1η Οκτωβρίου και η ορχήστρα Gileya, στην οποία συμμετείχε ο εν λόγω μαέστρος, κλήθηκε να παίξει μουσική, αλλά ο ίδιος «αρνήθηκε κατηγορηματικά να συνεργαστεί με τους κατακτητές».

Ο μουσικός είχε κάνει πολλές αναρτήσεις στα social media εκφράζοντας ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για την ατυχή μοίρα της πόλης του, η οποία προσαρτήθηκε από τους Ρώσους.

Τα μέλη της οικογένειάς του επεσήμαναν πως είχαν χάσει κάθε επαφή μαζί του από τον Σεπτέμβριο. Η περιφερειακή εισαγγελία της Χερσώνας ανακοίνωσε πως κάνει έρευνα για εγκλήματα πολέμου αλλά και ανθρωποκτονία.

Η καταδίκη από Ουκρανούς και διεθνείς καλλιτέχνες ήταν άμεση. «Η ιστορία της Ρωσίας που επιβάλλει μια πολιτική “συμμορφώσου ή πέθανε” εναντίον των καλλιτεχνών δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχει ιστορία εκατοντάδων ετών» δήλωσε η διαπρεπτής Φινλανδο-ουκρανή μαέστρος Dalia Stasevska.

«Μήπως τώρα είναι η ώρα για τους Ρώσους μουσικούς, ειδικά εκείνους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, να βγουν, επιτέλους, μπροστά και να πάρουν θέση ενάντια στις ενέργειες του ρωσικού καθεστώτος στην Ουκρανία;» διερωτήθηκε η ίδια.

«Γνωρίζουμε ότι το ρωσικό καθεστώς κυνηγά ακτιβιστές, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, κοινοτικούς ηγέτες και οποιονδήποτε είναι έτοιμος να αντισταθεί στην κατοχή» δήλωσε η βραβευμένη Ουκρανή συγγραφέας που έγινε ερευνήτρια εγκλημάτων πολέμου Victoria Amelina.

Η ίδια κάλεσε να μην γίνει συνήθεια το συναίσθημα αδικίας και οργής που προκαλούν τέτοιες ειδήσεις. «Δεν πρέπει να συνηθίσουμε να ακούμε για περισσότερες βάναυσες δολοφονίες ενός λαμπρού, ταλαντούχου και γενναίου λαού που το μόνο του σφάλμα ήταν ότι ήταν Ουκρανοί».

Οι ενέργειες των Ρώσων αποτελούν «ξεκάθαρη γενοκτονία» δήλωσε ο μαέστρος Semyon Bychkov από το Παρίσι. Ο γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη μαέστρος, εγκατέλειψε τη Ρωσία από τη δεκαετία του 1970.

«Η τραγική ειρωνεία του πράγματος είναι ότι μιλάμε για την ανωτερότητα του ρωσικού πολιτισμού, τον ανθρωπισμό του» παρατήρησε και συνέχισε: «Και εδώ δολοφόνησαν κάποιον που πραγματικά φέρνει ομορφιά στις ζωές των ανθρώπων. Είναι αηδιαστικό».

Ο μυθιστοριογράφος Andrey Kurkov, δήλωσε: «Τώρα το όνομα του Yuriy Kerpatenko θα προστεθεί στον κατάλογο των δολοφονημένων καλλιτεχνών της Ουκρανίας. Πιστεύω όλο και περισσότερο ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει μόνο να καταλάβει ουκρανικά εδάφη, αλλά και να καταστρέψει επιμελώς την ουκρανική ταυτότητα, σημαντικό μέρος της οποίας είναι ο ουκρανικός πολιτισμός».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ