Παραμένει σε κλοιό δυνάμεων ασφαλείας και τανκς του Ερντογάν η βάση του Ιντσιρλίκ

Παραμένει σε κλοιό δυνάμεων ασφαλείας και τανκς του Ερντογάν η βάση του Ιντσιρλίκ
Ενημερώθηκε: 31/07/16 - 22:58

Εφιαλτικές μνήμες από τη νύχτα της 15ης Ιουλίου και την απόπειρα πραξικοπήματος ξύπνησαν στην Τουρκία. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, μεγάλη δύναμη Τούρκων αστυνομικών με τεθωρακισμένα άρματα μάχης περικύκλωσαν τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ στα Άδανα, η οποία χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Η περιοχή αυτή ήταν ήδη απαγορευμένη αμέσως μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η περικύκλωση της βάσης έγινε μάλιστα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν για κλείσιμο των στρατιωτικών Ακαδημιών και ενώ ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη στη βάση του Ιντσιρλίκ του αρχηγού του Αμερικανικού Γενικού Επιτελείου.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είπε πως επρόκειτο για «επιθεώρηση ασφαλείας» και μάλιστα... ρουτίνας. Ο ίδιος μάλιστα έσπευσε με ένα tweet να καθησυχάσει, λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ο τουρκικός Τύπος την Κυριακή έκανε λόγο για ένα δεύτερο πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη και την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει η βάση. Γεγονός είναι, ότι περίπου 7 χιλιάδες οπλισμένοι αστυνομικοί με βαρέα οχήματα περικύκλωσαν τη βάση και αυτό τελικά αποδίδεται σε μέτρα ασφαλείας, για την επίσκεψη του αρχηγού του Αμερικάνικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Τζ. Ντάνφορντ, η οποία τελικά δεν έγινε την Κυριακή και αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα.

Η βάση του Ιντσιρλίκ, που βρίσκεται στο προάστιο των Αδάνων, είναι μια σημαντική ΝΑΤΟϊκή βάση στην Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν στη συγκεκριμένη βάση 50 με 90 πυρηνικά όπλα. Τα τοπικά μέσα έχουν στρέψει την προσοχή τους στη βάση, από το αποτυχημένο πραξικόπημα και έπειτα.

Παρά το γεγονός πως βασικοί χώροι των συγκρούσεων μεταξύ των πραξικοπηματιών και των καθεστωτικών την 15η Ιουλίου ήταν η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, η βάση του Ιντσιρλίκ έκλεισε από τις τοπικές αρχές. Ο Τούρκος διοικητής στρατηγός Μπεκίρ Βαν συνελήφθη ως κινηματίας ενώ αρκετοί από τους Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονταν στη βάση κατηγορήθηκαν και αυτοί από τους αξιωματούχους του καθεστώτος Ερντογάν για συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Ο αρχηγός του Αμερικανικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Τζ. Ντάνφορντ θα είναι ο πρώτος αξιωματούχος της Δύσης που επισκέπτεται την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η επίσκεψη θα γίνει τη ώρα που οι σχέσεις Άγκυρας Ουάσιγκτον βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί με αφορμή την μη έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Εξάλλου, το μέτωπο αντιπαράθεσης διευρύνθηκε ύστερα από τις δηλώσεις του αμερικανού στρατηγού Τζόζεφ Βότελ την Πέμπτη, ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει στο πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους το ότι αρκετοί από τους στρατιωτικούς με τους οποίους συνεργάζονταν, έχουν συλληφθεί ή απομακρυνθεί. Άμεση και ελάχιστα διπλωματική η αντίδραση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που ζήτησε από τους αμερικανούς να «μη μιλάνε», τη στιγμή που «ταΐζουν και κρατούν στη χώρα τους τον αρχιπραξικοπηματία της 15ης Ιουλίου».

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις και από τον υπουργό ΕΕ Ομέρ Τσελίκ που χαρακτήρισε τις δηλώσεις Βότελ, «εντελώς λανθασμένες» και «ασυμβίβαστες με τις στρατηγικές, στρατιωτικές και περιφερειακές πραγματικότητες». Ο κ. Τσελίκ μάλιστα μιλώντας στο τουρκικό κανάλι ΝΤV, είπε ότι ο στρατηγός μιας χώρας που ανήκει στο ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία «θα έπρεπε να είχε αντιδράσει κατά της απόπειρας πραξικοπήματος σε ένα συμμαχικό στρατό. Αντ΄ αυτού με τις δηλώσεις του υπήρξε υπαινιγμός υπέρ της απόπειρας πραξικοπήματος» τόνισε ο κ. Τσελίκ για να τον ακολουθήσει ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαούσογλου που δήλωσε καυστικά ότι «ικανοί για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι μόνο οι φυλακισμένοι στρατιωτικοί».

Ο στρατηγός Ντάνφορντ θα έχει πολλά να συζητήσει στην Τουρκία, όπου αν τελικά τηρηθεί το πρόγραμμα έστω και καθυστερημένα, θα αρχίσει τη Δευτέρα την επίσκεψή του από τη συμμαχική βάση του Ιντσιρλίκ, από εκεί δηλαδή που χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη ανεφοδιασμού για τη απόπειρα πραξικοπήματος!

Τούρκοι αναλυτές προβλέπουν πυκνά σύννεφα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσιμων εκλογών στις ΗΠΑ.

Σχετικά θέματα:

Νέο Πραξικόπημα στην Τουρκία; Χιλιάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν τη βάση του Ιντσιρλίκ