Πιέζουν τον Τραμπ να δώσει «ισχυρή απάντηση» στον Ερντογάν οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές

Πιέζουν τον Τραμπ να δώσει «ισχυρή απάντηση» στον Ερντογάν οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές
Ενημερώθηκε: 24/07/19 - 02:05

Κυρώσεις στην Τουρκία: «Ισχυρή απάντηση» στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητούν να δώσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ομάδα αμερικανών Δημοκρατικών γερουσιαστών.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ με επιστολή προς τον αμερικανό Πρόεδρο, η οποία φέρει τις υπογραφές όλων των Δημοκρατικών μελών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ζητά να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στην επιβολή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, όπως αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

Σε διαφορετική περίπτωση επισημαίνουν τον κίνδυνο που υπάρχει για την υπονόμευση της αποτελεσματικότητας που θα έχει το όπλο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί ισχυρή απάντηση στην απόφαση που έλαβε ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για την αποδοχή του ρωσικού αεροπορικού συστήματος S-400 διότι, χωρίς αποφασιστική δράση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η θέση μας στο ΝΑΤΟ και η ισχύς που έχει το καθεστώς των κυρώσεών μας εναντίον της Ρωσίας θα υπονομευτεί», σημειώνεται στην επιστολή.

Ο Τραμπ κάλεσε μόνο τους Ρεμπουμπλικανούς γερουσιαστές

 

Ο Τραμπ, σε μια προσπάθεια να διχάσει τη Γερουσία κάλεσε μόνο τους Ρεμπουμπλικανούς γερουσιαστές, γεγονός για το οποίο οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές επισημαίνουν στην επιστολή τους και εκφράζουν την απογοήτευση τους για αυτό.

Οπως επισημαίνουν στην επιστολή τους, «η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι πιο αποτελεσματική και ανθεκτική όταν γίνεται σε διακομματική βάση. Συμφωνούμε με τον υπουργό Πομπέο και πολλούς Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία σύμφωνα με το νόμο. Αναμένουμε ότι θα ακολουθήσετε τον νόμο και θα επιβάλλετε κυρώσεις στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση».

Ακόμα, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές υπενθυμίζουν ότι στο θέμα της επιβολής των κυρώσεων συμφωνούν με πολλά παλιά και σημερινά μέλη της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και με πολλούς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

Επικαλούνται δηλώσεις του Πομπέο

 

«Για παράδειγμα, συμφωνούμε με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος στις 14 Ιουλίου δήλωσε στην Washington Post τα εξής: ‘Ο νόμος απαιτεί να επιβληθούν κυρώσεις και είμαι βέβαιος ότι θα συμμορφωθούμε με τον νόμο και ο πρόεδρος Τραμπ θα συμμορφωθεί με τον νόμο’», αναφέρουν στην επιστολή.

Τέλος, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές εκφράζουν την ελπίδα ότι η Τουρκία θα μπορέσει μία μέρα να αναπροσανατολίσει τον εαυτό της ως γέφυρα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης και να επιστρέψει ως εποικοδομητικό μέλος του ΝΑΤΟ που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές.