Πώς εξηγείται η "στροφή" της Κομισιόν στο φυσικο αέριο - Το Βερολίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις τιμές (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Ενημερώθηκε: 05/10/22 - 22:08

Κατά την σημερινη της παρέμβαση η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε   ότι θα πρέπει να επιβληθεί ανώτατο όριο στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό θα πρέπει να γίνει, πρότεινε, σε προσωρινή βάση, μέχρι δηλαδή να καθιερωθεί ένας νέος δείκτης αναφοράς για το καύσιμο, ο οποίος θα αφορά ολόκληρη την Ένωση.

Επισης διευκρινισε  ότι είναι ανάγκη να υπάρχουν ίσοι όροι στην εσωτερική αγορά της ενέργειας αλλά και να εξασφαλιστεί κοινή προμήθεια ενέργειας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκής Ένωση. Πρόκειται δηλαδή για αντίστοιχη κίνηση με εκείνη του 2020 για την κοινή προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού και για τις 27 χώρες-μέλη.

Μετά τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε προσωρινή πτώση 4%, στα 156 ευρώ, ενώ στη συνέχεια γύρισε πάλι ανοδικά με +3%, στα 167 ευρώ.

Διαφωνία στη Γερμανία μεταξύ Σολτς και ΣοσιαλδημοκρατικώνΗ στάση της Γερμανία στο πλαφόν του φυσικού αερίου προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες την έντονη αντίδραση των υπουργών Οικονομικών άλλων κρατών μελών, καθώς η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που έχει γεμάτες τις αποθήκες με αέριο και έχει ανακοινώσει μια υπέρογκη επιδότηση για τους πολίτες της ενόψει του χειμώνα και ταυτόχρονα λέει «nein» σε ένα πλαφόν στην τιμή του.

Και ενώ το κόμμα του Καγκελάριου Σολτς τάχθηκε υπέρ του πλαφόν στο φυσικό αέριο η κυβέρνηση ακόμα συζητάει με πολλούς να θέλουν χαμηλή και άλλη υψηλή τιμή στο πλαφόν. Την ίδια ώρα, τα κόμμα της αντιπολίτευσης αντιδρούν στην είδηση ότι ενώ το αποθεματικό της χώρας σε αέριο είναι στο 91% μεγάλο μέρος ανήκει σε ιδιωτικές εταιρείες και εξάγεται σε άλλες χώρες, ζητώντας κρατικοποίηση του αερίου που βρίσκεται στη χώρα.

Γερμανία κατά ΗΠΑ

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ και άλλες «φιλικές» χώρες που είναι προμηθευτές φυσικού αερίου για αστρονομικές τιμές, υπαινισσόμενος ότι επωφελούνται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. «Ορισμένες χώρες, ακόμα και οι φιλικές, πετυχαίνουν μερικές φορές αστρονομικές τιμές (για το φυσικό αέριό τους). Φυσικά, αυτό φέρνει μαζί του προβλήματα για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στην περιφερειακή γερμανική εφημερίδα NOZ σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Ο Χάμπεκ κάλεσε τις ΗΠΑ να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη όταν πρόκειται να βοηθήσουν τους ενεργειακά πιεσμένους συμμάχους τους στην Ευρώπη.«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικοινώνησαν μαζί μας όταν οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν και τα εθνικά αποθέματα πετρελαίου στην Ευρώπη αξιοποιήθηκαν για αυτό το σκοπό. Νομίζω ότι μια τέτοια αλληλεγγύη θα ήταν επίσης καλή για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου», είπε.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή διαχείριση των τιμών φυσικού αερίου, ο Χάμπεκ αναγνώρισε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα. Η ΕΕ «πρέπει να συγκεντρώσει την ισχύ της στην αγορά και να ενορχηστρώσει την έξυπνη και συγχρονισμένη αγοραστική συμπεριφορά των κρατών της ΕΕ, έτσι ώστε μεμονωμένες χώρες της ΕΕ να μην υπερβαίνουν η μία την άλλη και να μην ανεβάζουν τις τιμές της παγκόσμιας αγοράς», δήλωσε.

Η ισχύς της ευρωπαϊκής αγοράς είναι «τεράστια», απλώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί, σημείωσε, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ