Πρεσβεία στα Σκόπια απέκτησε η Αθήνα

Πρεσβεία στα Σκόπια απέκτησε η Αθήνα
Ενημερώθηκε: 31/05/19 - 20:12

Αναβαθμίζονται σε Πρεσβείες τα προξενεία των δύο χωρών σε Αθήνα και Σκόπια, σύμφωνα με τις ρηματικές διακοινώσεις που εξέδωσαν σήμερα (Παρασκευή 31/5) τα υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σε Πρεσβεία αναβαθμίζεται το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια. Παράλληλα,  το Γραφείο Προξενικών Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων Μοναστηρίου αναβαθμίζεται σε Γενικό Προξενείο. 

Σε αντίστοιχες ενέργειες αναβάθμισης της Διπλωματικής και Προξενικής Αρχής που διαθέτουν στην Ελλάδα προχώρησαν και τα Σκόπια, στο πλαίσιο των σχέσεων, όπως διαμορφώθηκαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συνεπώς, τα Σκόπια αποκτούν Πρεσβεία στην Αθήνα στη θέση του Γραφείου Συνδέσμου, ενώ το Γραφείου Προξενικών, Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων, αναβαθμίστηκε σε Γενικό Προξενείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, δυνάμει του Άρθρου 10 της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών, προχώρησαν σήμερα σε ανταλλαγή Ρηματικών Διακοινώσεων για την αναβάθμιση του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στα Σκόπια σε Πρεσβεία, του Γραφείου Προξενικών Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων Μοναστηρίου σε Γενικό Προξενείο και, αντιστοίχως, για την αναβάθμιση του Γραφείου Συνδέσμου της Βορείου Μακεδονίας στην Αθήνα σε Πρεσβεία και του Γραφείου Προξενικών Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης σε Γενικό Προξενείο.