Αλλαγή σκηνικού στις εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίες θεωρούν πλέον ορατό το ενδεχόμενο ο Βλαντίμιρ Πούτιν να επιχειρήσει μια περιορισμένη στρατιωτική ενέργεια εναντίον χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, ακόμη και εντός του ερχόμενου φθινοπώρου.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, η νέα αυτή αξιολόγηση ανατρέπει την προγενέστερη πεποίθηση της Ουάσινγκτον ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία εμπόδιζε τη Μόσχα από το να ανοίξει μέτωπο με τη Συμμαχία.
Παράλληλα, οι αμερικανικές εκτιμήσεις ευθυγραμμίζονται με τις προειδοποιήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι βλέπουν αυξημένο κίνδυνο υβριδικών επιθέσεων ή ακόμη και περιορισμένης χερσαίας εισβολής στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με ορίζοντα το 2029, με απώτερο στόχο να δοκιμαστεί η ισχύς του Άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας.
Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκονται η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, με τον υπουργό Άμυνας της Λιθουανίας να επισημαίνει ότι το Κρεμλίνο αναζητά αφορμή για νέα κλιμάκωση, ενώ εκφράζονται φόβοι ακόμη και για επιχειρήσεις «ψευδούς σημαίας» με χρήση ουκρανικών drones εναντίον κρίσιμων υποδομών.
Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με τις ελλείψεις των ΗΠΑ σε κρίσιμα πυρομαχικά και αντιαεροπορικά συστήματα, αλλά και τη δραματική μείωση της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, όπου οι παραδόσεις πυραύλων αεράμυνας μειώθηκαν κατά τα δύο τρίτα το πρώτο εξάμηνο του έτους.