Περισσότεροι από 325.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Γαλλία και την Ισπανία, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τη μάχη με ορισμένες από τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών.
Τα σοβαρότερα μέτωπα μαίνονται στη Ζιρόντ, γύρω από το Μπορντό, καθώς και στην κεντρική Ισπανία, κοντά στη Μαδρίτη. Την ίδια στιγμή, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέο κύμα καύσωνα στη Γαλλία από την Τρίτη, με τη θερμοκρασία να αναμένεται να φτάσει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί σήμερα, Δευτέρα, έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές της Βαλένθια, όπου νέα πυρκαγιά οδήγησε στην απομάκρυνση περίπου 15.000 κατοίκων.
Γιγαντιαίο πύρινο νέφος στη Γαλλία
Η τεράστια πυρκαγιά στη νοτιοδυτική Γαλλία προκάλεσε τον σχηματισμό ενός πυροσωρειτομελανία, ενός γιγαντιαίου νέφους που δημιουργείται από την ένταση της φωτιάς, παράγει δικά του ανοδικά ρεύματα και ανέμους και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και κεραυνούς, οι οποίοι ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέες εστίες.
«Είναι μια μάχη Δαβίδ εναντίον Γολιάθ. Κάποια στιγμή θα βρούμε ένα αδύναμο σημείο και θα χτυπήσουμε εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ομοσπονδίας Πυροσβεστών της Γαλλίας, Ερίκ Μπροκάρντι.
Περίπου 220.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μόνο από την περιοχή της Ζιρόντ, ενώ 45 κάμπινγκ έκλεισαν, επηρεάζοντας τις διακοπές περίπου 40.000 επισκεπτών. Οι τοπικές Αρχές κάλεσαν τους τουρίστες να αναζητήσουν άλλους προορισμούς.
Από την περασμένη Τετάρτη έχουν καεί περισσότερα από 42.000 εκτάρια στη Ζιρόντ, έκταση περίπου επτά φορές μεγαλύτερη από το Μανχάταν, ενώ τουλάχιστον 240 κατοικίες έχουν καταστραφεί.
Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον κύριο αυτοκινητόδρομο νότια του Μπορντό, καθώς και σε σημαντικές σιδηροδρομικές γραμμές της περιοχής.
Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν περίπου 2.500 πυροσβέστες, 1.500 στρατιωτικοί και 1.200 αστυνομικοί. Από την έναρξη της πυρκαγιάς έχουν τραυματιστεί 84 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι δέκα απομακρύνθηκαν από το μέτωπο λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων τους.
Παρά τη μικρή σταθεροποίηση που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Νουνιές, προειδοποίησε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης της ευρύτερης αστικής περιοχής του Μπορντό, όπου κατοικούν περίπου 850.000 άνθρωποι.
Ένα «τέρας» 77.000 εκταρίων στην Ισπανία
Στην Ισπανία, περίπου 75.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές της Μαδρίτης, της Άβιλα, του Τολέδο και της Καστεγιόν.
Η επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Βιρχίνια Μπαρκόνες, χαρακτήρισε «τέρας» τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται γύρω από την Άβιλα. Το μέτωπο εκτείνεται σε περίμετρο 280 χιλιομέτρων και έχει αποτεφρώσει περίπου 77.000 εκτάρια.
Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος επισκέφθηκε την Κυριακή τις πληγείσες περιοχές της Άβιλα, προειδοποίησε ότι «δύσκολες ώρες βρίσκονται μπροστά μας».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, οι πυρκαγιές εξακολουθούν να επεκτείνονται, αν και με βραδύτερο ρυθμό.
Οι άνεμοι ωθούν προς το παρόν τις φλόγες νότια, μακριά από τη Μαδρίτη, προκαλώντας όμως νέες εκκενώσεις οικισμών.
Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ΄, κατά την επίσκεψή του σε κέντρο φιλοξενίας στη Βιγιαμάντα, έκανε λόγο για «ανυπολόγιστη» καταστροφή της φυσικής κληρονομιάς της χώρας.
Μικρότερη πυρκαγιά κοντά στη Βαλένθια στοίχισε το Σάββατο τη ζωή σε έναν άνθρωπο, τον μοναδικό άμαχο νεκρό που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Ισπανία.
Στη Γαλλία, δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κοντά στο Μπορντό.
Πύρινα μέτωπα και στην Ιταλία
Την αλληλεγγύη του προς τους πληγέντες και τους διασώστες εξέφρασε την Κυριακή ο Πάπας Λέων ΙΔ΄, καλώντας τους πιστούς να προσευχηθούν για όσους δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Την ίδια ώρα, μεγάλα πύρινα μέτωπα αντιμετωπίζει και η Ιταλία. Περισσότεροι από 400 τουρίστες και λουόμενοι απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης από παραλία κοντά στην Πεσκιτσί, στην περιφέρεια της Απουλίας, ενώ οι Αρχές προετοίμαζαν την ασφαλή απομάκρυνση ακόμη 300 ανθρώπων.