Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Συρία, καθώς με βάση την ανακοίνωση των Τζιχαντιστών το απόγευμα της Κυριακής (1/12) δυνάμεις τους κατέλαβαν το παλάτι του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην πόλη Χαλέπι.
Στο ανάκτορο του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό φέρονται να εισέβαλαν Σύροι αντάρτες με βάση δημοσιεύματα αραβικών ΜΜΕ.
Ποιοι είναι οι Hayat Tahrir al-Sham
Η HTS ιδρύθηκε με διαφορετικό όνομα, Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, το 2011 ως άμεση θυγατρική της Αλ Κάιντα.
Ο ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης ομάδας Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, συμμετείχε επίσης στη συγκρότησή της.
Θεωρήθηκε ως μία από τις πιο αποτελεσματικές και θανατηφόρες ομάδες που είχαν στραφεί κατά του προέδρου Άσαντ.
Αλλά το 2016, ο ηγέτης της ομάδας, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζαουλάνι, διέκοψε τις σχέσεις με την Αλ Κάιντα, διέλυσε την Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα και δημιούργησε μια νέα οργάνωση, η οποία πήρε το όνομα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ όταν συγχωνεύτηκε με διάφορες άλλες παρόμοιες ομάδες ένα χρόνο αργότερα.null
Προσπάθησαν για πραξικόπημα το Σάββατο
Η εισβολή στο ανάκτορο έρχεται μετά την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ στην πόλη του Χαλεπίου χθες το βράδυ.
Αρχικά ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στο προεδρικό μέγαρο και στην έδρα του Γενικού Επιτελείου του συριακού στρατού, ενώ στη συνέχεια προέκυψαν αναφορές για πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος.
Παράλληλα, υπήρξε και παύση της εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης, ενισχύοντας τις εικασίες για μια πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Επιχείρηση κατά Κούρδων από δυνάμεις που στηρίζονται από την Τουρκία
Δυνάμεις του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, ξεκίνησαν επιχείρηση για την κατάληψη του ελεγχόμενου από του ελεγχόμενου από τους Κούρδους θύλακα Ταλ Ριφάατ, μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Συριακός Εθνικός Στρατός ανέκοψε την προσπάθεια των ελεγχόμενων από του Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) να δημιουργήσουν προγεφύρωμα μεταξύ του Ταλ Ριφάατ, στα βορειοδυτικά της χώρας και του κύριου όγκου των εδαφών της de facto αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Μαμπίτς και ανατολικά του Ευφράτη. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αυγή της Ελευθερίας», οι δυνάμεις του SNA φέρεται να κατέλαβαν σε πρώτη φάση το στρατιωτικό αεροδρόμιο Κουεϊρίς στην περιοχή και έκοψαν τη γραμμή εφοδιασμού από το Μαμπίτς.
Η Άγκυρα ταυτίζει την κουρδική παράταξη PYD και την υπό την ηγεσία της πολιτοφυλακή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη βόρεια Συρία με την τρομοκρατία και την οργάνωση ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας και ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν την υποστήριξή τους. Του τελευταίους μήνες η Τουρκία απειλεί με νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων νοτίως των συνόρων της, όπου ήδη διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις και επιχειρεί από κοινού με τις δυνάμεις του SNA.
To Ταλ Ριφάατ είχε βρεθεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων το 2016-17, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» της Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα περιοχές ανατολικά του Ευφράτη και βόρεια του Ταλ Ριφάατ μέχρι τα τουρκικά σύνορα να περάσουν στον έλεγχο της Τουρκίας και ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης.
Γκρέμισαν άγαλμα του αδελφού του Μπασάρ αλ Άσαντ στο Χαλέπι
Νωρίτερα, ένα άγαλμα του αδελφού του Μπασάρ αλ Άσαντ, Μπασέλ, γκρεμίστηκε στο Χαλέπι από ένοπλους τζιχαντιστές το Σάββατο (30 Νοεμβρίου).
Το περιστατικό συνέβη αφού οι Σύροι αντάρτες που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ έφτασαν στο Χαλέπι την Παρασκευή (29 Νοεμβρίου), μετά από αιφνιδιαστική σάρωση των πόλεων που ελέγχονται από την κυβέρνηση.
Αφού ο συριακός στρατός δήλωσε ότι ετοιμάζει αντεπίθεση, οι αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν αντάρτες στην πόλη,, όπως ανέφερε η εφημερίδα al-Watan. Ένα πλήγμα προκάλεσε θύματα στην πλατεία Βασιλεία του Χαλεπιού, δήλωσε κάτοικος στο Reuters.
Ο Μπασέλ αλ Άσαντ θεωρούνταν ως ο πιθανός διάδοχος του πατέρα του, Χαφέζ αλ Άσαντ, πριν από τον θάνατό του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1994. Το 2000, ο Μπασάρ αλ Άσαντ έγινε πρόεδρος της Συρίας μετά τον θάνατο του πατέρα του.
Ρωσικά και συριακά πολεμικά βομβάρδισαν θέσεις των ανταρτών στο Βορρά
Σφυροκόπημα από ρωσικά και συριακά πολεμικά δέχθηκε την Κυριακή (1/12) η πόλη Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία η οποία βρίσκεται κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη το Χαλέπι την οποία κατέλαβαν αντάρτες.
Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι μία από τις επιδρομές έπληξε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή κατοικιών στο κέντρο του Ιντλίμπ, της μεγαλύτερης πόλης σε ένα θύλακα των ανταρτών κοντά στα τουρκικά σύνορα, όπου περίπου τέσσερις εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές και σπίτια.
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με διασώστες στο σημείο.
Ο συριακός στρατός και η σύμμαχός του Ρωσία λένε πως στοχοθετούν τα κρησφύγετα των ομάδων ανταρτών και αρνούνται πως επιτίθενται εναντίον αμάχων.
Το Σάββατο (30/11), ρωσικά και συριακά αεριωθούμενα βομβάρδισαν κι άλλες πόλεις στην επαρχία Ιντλίμπ.
Οι ομάδες ανταρτών προέλασαν στην πόλη Χαλέπι, ανατολικά της επαρχίας Ιντλίμπ, τη νύχτα της Παρασκευής, αναγκάζοντας τον στρατό να ανασυνταχθεί, στη μεγαλύτερη πρόκληση προς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και χρόνια.
Ο συριακός στρατός είπε ότι δεκάδες στρατιώτες του σκοτώθηκαν στην επίθεση.
Σήμερα, ο στρατός είπε ότι ανακατέλαβε πόλεις στις οποίες είχαν προελάσει τις τελευταίες ημέρες αντάρτες. Οι αντάρτες είναι ένας συνασπισμός στηριζόμενων από την Τουρκία ένοπλων οργανώσεων μαζί με την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ.
Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Τουρκία και άλλα κράτη. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι στενός σύμμαχος της Μόσχας.
Άμαχοι εγκαταλείπουν το Χαλέπι
Μέσα στην πόλη του Χαλεπιού, οι δρόμοι ήταν σχεδόν άδειοι και πολλά καταστήματα ήταν κλειστά σήμερα, καθώς οι τρομοκρατημένοι κάτοικοί της δεν βγήκαν από τα σπίτια τους. Η κίνηση, ωστόσο, παραμένει αυξημένη από πολίτες που εγκαταλείπουν την πόλη, λένε αυτόπτες μάρτυρες και κάτοικοι.
Τα συριακά στρατεύματα που αποσύρθηκαν από την πόλη ανασυντάσσονται τώρα και ενισχύσεις εστάλησαν επίσης για να συνδράμουν στην αντεπίθεση, σύμφωνα με πηγές από τον στρατό.
Οι αντάρτες είπαν σήμερα ότι προωθήθηκαν περαιτέρω στα νότια προάστια της πόλης και κατέλαβαν την πόλη Κανσίρ, σε μια προσπάθεια να αποκλείσουν τον βασικό δρόμο εφοδιασμού του στρατού προς το Χαλέπι.
Πηγές από τις τάξεις των ανταρτών ισχυρίζονται επίσης πως κατέλαβαν το Σεΐχ Νατζάρ, μία από τις κυριότερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας.