Ο Πέδρο Σάντσεθ απηύθυνε έκκληση προς την Κίνα για διόρθωση της «μη βιώσιμης» εμπορικής ανισορροπίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας ότι η συνέχισή της ενισχύει κοινωνικές εντάσεις και απομονωτικές τάσεις στην Ευρώπη.
Από το Πανεπιστήμιο Τσινγκουά, όπου εγκαινίασε την επίσημη επίσκεψή του, ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε το Πεκίνο να ανοίξει περισσότερο την αγορά του στα ευρωπαϊκά προϊόντα, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ τηρεί τις δεσμεύσεις της και αναμένει αντίστοιχη στάση.
Όπως σημείωσε, το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα –το οποίο αυξήθηκε περαιτέρω κατά 18% το τελευταίο έτος– αποτελεί διαρθρωτικό πρόβλημα με σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, ενώ για την Ισπανία αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος του συνολικού της ελλείμματος.
Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην Κίνα, ο Σάντσεθ επιχειρεί να ενισχύσει τον ρόλο της Ισπανίας ως διαμεσολαβητή μεταξύ Πεκίνου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών και εμπορικών εντάσεων.
Η επίσκεψη εντάσσεται σε μια ευρύτερη κινητικότητα δυτικών ηγετών προς την Κίνα, καθώς επιδιώκουν να θωρακίσουν τις σχέσεις τους εν μέσω αβεβαιότητας που προκαλούν οι πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πρόσφατα απειλήσει με διακοπή εμπορικών σχέσεων με τη Μαδρίτη, μετά την άρνηση της Ισπανίας να στηρίξει αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, επιδιώκοντας να ενισχύσει τον διάλογο και να προωθήσει μια πιο ισορροπημένη οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.