Σε αναζήτηση συμμαχιών τα κόμματα στη Γαλλία

 
france

Ενημερώθηκε: 11/06/24 - 13:10

Τα γαλλικά πολιτικά κόμματα έσπευσαν να βρουν πιθανές νέες συμμαχίες την Τρίτη ενόψει των πρόωρων εκλογών που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι πιθανό να κερδίσει.

Το ευρώ υποχώρησε όπως και οι γαλλικές μετοχές και ομόλογα αφότου ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τις εκλογές της Κάτω Βουλής για τις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου μετά από μια τεράστια απώλεια για το στρατόπεδό του σε ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Κυριακή.

Το κόμμα της Λεπέν βρέθηκε στην κορυφή της πρώτης δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αν και ανέφερε ότι το κόμμα θα υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας των ψήφων.

Εάν κανένα μεμονωμένο κόμμα δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, το ηγετικό κόμμα θα μπορούσε να προσπαθήσει να συνάψει συμμαχία με άλλα, την οποία η RN ήδη εργάζεται. Αλλά τα κυρίαρχα κόμματα θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να ενωθούν εναντίον του.

Ο Εντουάρ Φιλίπ, πρώην πρωθυπουργός του Μακρόν, κάλεσε τις μετριοπαθείς δυνάμεις, από σοσιαλιστές έως συντηρητικούς, να ενωθούν.

«Πρέπει να αποδεχτούμε την ιδέα που χρειαζόμαστε να συνεργαστούμε με άλλους», είπε ο Philippe στο ραδιόφωνο RTL. «Ελάτε όλοι μαζί να φτιάξουμε κάτι για το συμφέρον της χώρας».

Αλλά μια συναίνεση δεκαετιών στο πολιτικό κατεστημένο της Γαλλίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κρατήσουν την ακροδεξιά από τις πύλες της εξουσίας, που κάποτε ήταν σταθερή αλλά ήδη αποδυναμωμένη τα τελευταία χρόνια, φαινόταν όλο και πιο εύθραυστη. «Ποτέ μαζί μας!», είπε ο Eric Ciotti, ο επικεφαλής των συντηρητικών Les Republicains (LR), στο X ως απάντηση στα σχόλια του Philippe.

Ο πρόεδρος του RN, Τζόρνταν Μπαρντέλα, ο οποίος έχει ήδη πει ότι προσπαθεί να κυνηγήσει τα μέλη του LR και θα μπορούσε να υποστηρίξει ορισμένα στις εκλογές, πήδηξε με την ευκαιρία. «Καλώ τους Ρεπουμπλικάνους να πάψουν να είναι το πολιτικό δεκανίκι του Εμανουέλ Μακρόν», είπε και πρόσθεσε. «Αν έχεις πεποιθήσεις, αν αγαπάς τη χώρα σου... έλα να δουλέψεις μαζί μας».

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ MOODY'S

Εν τω μεταξύ, τα διχασμένα αριστερά κόμματα της Γαλλίας δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν και να υποδείξουν κοινούς υποψηφίους στις εκλογές, αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε επίσημη συμφωνία.

Σε κοινή τους ανακοίνωση αργά τη Δευτέρα, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και το πιο σκληροπυρηνικό LFI (Γαλλία, χωρίς υποκλίσεις) και τα κομμουνιστικά κόμματα δεσμεύτηκαν να «παρουσιάσουν μια εναλλακτική στον (πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν και να πολεμήσουν ενάντια στο ρατσιστικό σχέδιο της ακροδεξιάς».

«Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία που κανείς δεν έχει δικαίωμα να χάσει χρειάζεται να υπάρξει δράση, ένα ηλεκτροσόκ και το πρώτο βήμα θα είναι αυτή η ένωση», δήλωσε ο γερουσιαστής των Πρασίνων Γιανίκ Τζαντό στο ραδιόφωνο France Inter.

Αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι δύσκολο να προβλεφθεί, μια νίκη δεν φαίνεται εφικτή για την αριστερά. Θα μπορούσαν, ωστόσο, να ελπίζουν να σταθμίσουν ποιος θα διοριστεί πρωθυπουργός.

Το RN ζητά προστατευτικές οικονομικές πολιτικές «Πρώτα η Γαλλία» και ριζική περικοπή της μετανάστευσης. Θα περιόριζε τα επιδόματα παιδικής μέριμνας στους Γάλλους πολίτες, θα ανακαλούσε τη διαμονή σε μετανάστες που είναι άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο.

Έχει επίσης προτείνει υψηλότερες δημόσιες δαπάνες , παρά τα ήδη σημαντικά επίπεδα γαλλικού χρέους, απειλώντας να αυξήσει περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησης στις τράπεζες.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανέφερε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πιστωτικό σκορ της χώρας, λέγοντας ότι η πολιτική αστάθεια «αποτελεί πιστωτικό κίνδυνο δεδομένης της προκλητικής δημοσιονομικής εικόνας που θα κληρονομήσει η επόμενη κυβέρνηση».

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ κάλεσε τους ηγέτες των επιχειρήσεων να βοηθήσουν στην εκστρατεία κατά της ακροδεξιάς.

«Απευθύνω έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο, απευθύνω έκκληση σε ηγέτες επιχειρήσεων, βιοτέχνες, καταστηματάρχες, αυτοαπασχολούμενους», δήλωσε ο Le Maire στην τηλεόραση BFM.

«Οι άνθρωποι πρέπει να λερώσουν τα χέρια τους, είναι οι πιο σημαντικές εκλογές από το 1958», είπε, αναφερόμενος στην αρχή της πέμπτης δημοκρατίας, που θεωρείται το σημείο εκκίνησης της σύγχρονης γαλλικής πολιτικής.

Μια έρευνα του IFOP που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ανέφερε ότι το 36% των ερωτηθέντων πολιτών ήλπιζε να κερδίσει το κίνημα της Λεπέν.

Τα κόμματα πρέπει να υποβάλουν τους υποψηφίους τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Με πληροφορίες από reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ