Σενάρια για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σενάρια για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Ενημερώθηκε: 03/12/19 - 01:00

Σε διεθνή ταραχοποιό έχει εξελιχθεί η Τουρκία και προσωπικά ο Ερντογάν και στην σύνοδο του ΝΑΤΟ την Τρίτη στο Λονδίνο αναμένεται η Άγκυρα να έχει την... τιμητική της.

Και δεν είναι μόνο οι προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδος και η συμφωνία με τη Λιβύης, αλλά και οι υβριστικές επιθέσεις του ίδιου του Ερντογάν κατά του Γάλλου Πρόεδρου Εμανουέλ Μακρόν. 

Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης 

Η υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών» έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, η οποία ζητά την καταδίκη της συμφωνίας από το ΝΑΤΟ. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετέβη από το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο, αναμένεται να επαναλάβει πως η πολιτική ίσων αποστάσεων που τηρεί το ΝΑΤΟ ανάμεσα στα κράτη-μέλη του, αδικεί την Ελλάδα.

Η βούληση του πρωθυπουργού να διεθνοποιήσει έτι περαιτέρω την στάση της Τουρκίας, η οποία πορεύεται με τη λογική της δημιουργίας ισχυρών τετελεσμένων στην περιοχή της Μεσογείου, είναι σαφής. Στη Σύνοδο της Συμμαχίας, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να πάρει ξεκάθαρη θέση. 

Σενάρια για συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν

Την ίδια ώρα, «φουντώνουν» τα σενάρια που θέλουν τον πρωθυπουργό να συναντά τετ-α-τετ τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με στόχο να «πέσουν οι τόνοι» στα ελληνοτουρκικά. Επισήμως, στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη δεν προβλέπεται μια τέτοια συνάντηση, ωστόσο διπλωματικές πηγές την θεωρούν πιθανή.