Σκάνδαλο διαφθοράς στο ΝΑΤΟ; - Η Υπηρεσία προμηθειών NSPA βάζει στον «πάγο» την Ισραηλινή Elbit Systems

 
 NSPA

Ενημερώθηκε: 08/12/25 - 15:19

Η Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA) προχώρησε στον αποκλεισμό της κορυφαίας ισραηλινής αμυντικής εταιρείας Elbit Systems από νέες συμβάσεις, καθώς η εταιρεία συνδέεται με ένα εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας που έχει πλήξει τον οργανισμό.

Σύμφωνα με το ερευνητικό πρακτορείο Follow the Money (FTM), η NSPA βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για δωροδοκίες εκατομμυρίων ευρώ, που φέρονται να πληρώθηκαν από αμυντικές εταιρείες σε νυν και πρώην στελέχη της υπηρεσίας για να εξασφαλίσουν συμβάσεις προμήθειας του ΝΑΤΟ και των 32 κρατών μελών του.

Ο Ρόλος του Ιταλού Μεσολαβητή και η Elbit

Η Elbit –κορυφαίος προμηθευτής του ΝΑΤΟ, κατασκευαστής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και πυρομαχικών– τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την NSPA στις 31 Ιουλίου. Πολλές από τις τρέχουσες συμβάσεις της έχουν ανασταλεί, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών για οβιδοβόλα, κινητών συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού και αμυντικών συστημάτων για στρατιωτικά αεροσκάφη.

Κεντρικό πρόσωπο που συνδέεται με την ισραηλινή εταιρεία είναι ο Ιταλός πολίτης Eliau E., σε βάρος του οποίου εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης από το Βέλγιο μέσω της Interpol στις 30 Σεπτεμβρίου. Ο 60χρονος καταζητείται για τον φερόμενο ρόλο του στη δωροδοκία προσωπικού της NSPA. Παρόλο που η Elbit δεν ερευνάται επί του παρόντος, πηγές κοντά στην έρευνα αναφέρουν ότι ο Eliau E. ενεργούσε ως σημαντικός σύμβουλος της εταιρείας.

Ο Eliau E. είναι επίσης ιδιοκτήτης εταιρειών συμβούλων στον αμυντικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Arelco Europe Management Consultancies, η οποία είναι εγγεγραμμένη στην Ελλάδα.

Τουρκική σύνδεση και Αμερικανικά Ερωτήματα

Στο πλαίσιο των ερευνών, ο Eliau E. φέρεται να είχε στενή επαφή με τον Guy M., πρώην αξιωματούχο της NSPA και βασικό ύποπτο της βελγικής έρευνας, ο οποίος συνελήφθη τον Μάιο του 2025. Οι δύο φέρεται να συστήθηκαν από τον Τούρκο πολίτη Ismail Terlemez, επίσης πρώην υπάλληλο της NSPA, ο οποίος σήμερα ηγείται μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αμυντικές εταιρείες της Τουρκίας, της Arca. Ο Terlemez συνελήφθη κι αυτός τον Μάιο, αλλά αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο, όταν διακόπηκε ξαφνικά και ανεξήγητα η παράλληλη έρευνα των αρχών των ΗΠΑ.

Η NSPA, της οποίας το χαρτοφυλάκιο έχει τριπλασιαστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (με συνολικές δαπάνες 9,5 δισ. ευρώ φέτος), αντιμετωπίζει εσωτερικές αναταραχές, με ανώτερους αξιωματούχους να κατηγορούν τη Γενική Διευθύντρια για ευνοιοκρατία και μη διερεύνηση της διαφθοράς. Η NSPA ανακοίνωσε ότι οι αναστολές έρχονται μετά την εμφάνιση «σοβαρών ισχυρισμών» ότι οι προμηθευτές «ενδέχεται να εμπλέκονται σε πρακτικές που επισύρουν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων παρατυπιών στην ανάθεση συμβάσεων».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ