Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ υποδέχεται σήμερα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιεί με ξένο ηγέτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την προηγούμενη εβδομάδα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον, όπου την Τρίτη αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναζητώντας περαιτέρω ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.
Στο επίκεντρο η «συμφωνία για τα drones»
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Άντι Μπέρναμ θα επαναλάβει «την ακλόνητη υποστήριξή του» προς την Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν ναυτική βάση, όπου θα συνομιλήσουν με Βρετανούς και Ουκρανούς στρατιωτικούς που συμμετέχουν σε άσκηση εξουδετέρωσης θαλάσσιων ναρκών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μελλοντικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο Sky News ότι επιδιώκει τη σύναψη μιας ισχυρής συμφωνίας με το Λονδίνο στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
«Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε όλες τις γνώσεις μας με τη Βρετανία και ελπίζουμε ότι η Βρετανία θα πράξει το ίδιο. Για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε μια πολύ ισχυρή συμφωνία για τα drones», ανέφερε.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, ο Ουκρανός πρόεδρος σχεδιάζει τη δημιουργία μεγάλου εργοστασίου κατασκευής drones στη Βρετανία, επιδιώκοντας να ανοίξει «μια νέα σελίδα» στις σχέσεις των δύο χωρών.
Το Κίεβο αξιοποιεί την εμπειρία που έχει αποκτήσει στον πόλεμο με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιδιώκοντας να ενισχύσει τη διεθνή στρατιωτική συνεργασία και να εξασφαλίσει πρόσθετη υποστήριξη από συμμάχους.
Νέο σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών
Η Βρετανία συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας, έχοντας προσφέρει περίπου 25 δισεκατομμύρια λίρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022, εκ των οποίων τα 16 δισεκατομμύρια αφορούν στρατιωτική βοήθεια.
Το Λονδίνο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι θα παραχωρήσει στην Ουκρανία το νέο βρετανικό σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών Stone Cloak, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να δυσχεραίνει τον εντοπισμό και τη στόχευση drones από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα.
Σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, το σύστημα θα συμβάλει στην ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας και, κατ' επέκταση, της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Επόμενος σταθμός η Ουάσινγκτον
Μετά τη Βρετανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον, όπου την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι επιδιώκει να δώσει «νέα ώθηση στη διπλωματία», μετά τις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με Αμερικανούς απεσταλμένους.
Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας παραμένουν σε αδιέξοδο, ενώ η συνέχιση του πολέμου στη Μέση Ανατολή έχει επηρεάσει τόσο τη διπλωματική διαδικασία όσο και τον ρυθμό παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Η ανάγκη για περισσότερα Patriot
Η Ουκρανία εξακολουθεί να ζητά επιπλέον συστήματα και πυραύλους Patriot, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αναχαίτιση ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων.
«Κατανοώ ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στη Μέση Ανατολή, αλλά αυτό δημιουργεί μια σημαντική πρόκληση για εμάς», δήλωσε ο Ζελένσκι στο Sky News, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων και ότι η ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πρόσφατα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι προτίθεται να επιτρέψει στην Ουκρανία να κατασκευάζει πυραύλους για τα συστήματα Patriot, ενώ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του σε νομοσχέδιο που προβλέπει κυρώσεις σε όσους αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα με την τελετή μνήμης για τον Αμερικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένθερμο υποστηρικτή της Ουκρανίας, ο οποίος απεβίωσε στις 11 Ιουλίου.