Συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο Ελλάδας – Τουρκίας και ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο Ελλάδας – Τουρκίας και ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Ενημερώθηκε: 15/09/20 - 08:09

Στις Βρυξέλλες, στο ΝΑΤΟ θα συναντηθούν, σήμερα, ο Ελληνας και ο Τούρκος στρατιωτικός αντιπρόσωπος με αξιωματούχο της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας  αναζητώντας το κοινό πλαίσιο που θα επιτρέψει την έναρξη του διμερούς διαλόγου για έναν μηχανισμό απεμπλοκής (deconfliction mechanism).

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, καθώς χθες Σάββατο δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφακ, η απόφαση ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας αποδίδει την επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στη συντήρηση του σεισμογραφικού σκάφους και όχι σε βήμα αποκλιμάκωσης.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «το ερευνητικό αποσύρθηκε για συντήρηση και ανεφοδιασμό», επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε και ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Επί του παρόντος δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα τακτικών συναντήσεων, ούτε χρονοδιάγραμμα περάτωσης των επαφών.

Ερωτώμενος στο χθεσινό briefing για την προοπτική των τεχνικών συνομιλιών στο ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι «αυτό θα το δούμε στην πορεία των επόμενων ημερών», επιμένοντας ότι στις προηγούμενες συναντήσεις «δεν υπήρξε κάποια επαφή απευθείας» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Σχετικά με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα για τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία, είπε ότι «οι προϋποθέσεις που μπορεί να θέτει κανείς έχουν να κάνουν μόνο με το πλαίσιο το οποίο είναι γνωστό, το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών» και ότι «ευρύτερο πλαίσιο άλλων θεμάτων και διεύρυνσης της ατζέντας δεν υπάρχει στο τραπέζι».