Άτυπη συνάντηση με την πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, είχε την Τρίτη (22/9) ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της 81ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο αναδιαμόρφωσης των σχέσεων Ουάσινγκτον και Καράκας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία και την πρόσβαση αμερικανικών επιχειρήσεων στον ορυκτό πλούτο της Βενεζουέλας.
Ροδρίγκες: «Ιστορική συνάντηση» με τον Τραμπ
Η Ντέλσι Ροδρίγκες χαρακτήρισε ιστορική τη συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο, δημοσιεύοντας στο Telegram φωτογραφία στην οποία εμφανίζονται μαζί.
Όπως ανέφερε, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και στην προώθηση συνεργασίας σε στρατηγικούς τομείς, μεταξύ των οποίων η ενέργεια, η εξόρυξη ορυκτών και η ασφάλεια.
Η Ροδρίγκες, πρώην αντιπρόεδρος του Νικολάς Μαδούρο, ανέλαβε την εξουσία στις αρχές Ιανουαρίου, μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Βενεζουέλας από αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο Καράκας.
Έκτοτε, η κυβέρνησή της επιχειρεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους διεθνείς παράγοντες, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με την έντονη πίεση της Ουάσινγκτον.
Στο επίκεντρο τα πετρελαϊκά αποθέματα της Βενεζουέλας
Η ενεργειακή συνεργασία αποτελεί βασικό πεδίο των επαφών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, καθώς η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.
Μετά τη σύλληψη του Μαδούρο, η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να διευρύνει την παρουσία αμερικανικών εταιρειών στην εκμετάλλευση των πετρελαϊκών και άλλων ορυκτών πόρων της χώρας.
Τον Αύγουστο, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε, με το Καράκας να επιβεβαιώνει, συμφωνία που προβλέπει την απόκτηση αμερικανικού ελέγχου επί κοιτασμάτων με εκτιμώμενο δυναμικό 65 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.
Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην πρόσβαση των ΗΠΑ στους ενεργειακούς πόρους της Βενεζουέλας, χρησιμοποιώντας τη φράση «τα λάφυρα ανήκουν στους νικητές».
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι τα συνδυασμένα πετρελαϊκά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βενεζουέλας αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Επαφές της Ροδρίγκες με τον ΟΗΕ και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς
Η επίσκεψη της Ντέλσι Ροδρίγκες στη Νέα Υόρκη σηματοδοτεί την πρώτη συμμετοχή αρχηγού του κράτους της Βενεζουέλας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από το 2018.
Στο πλαίσιο της παρουσίας της στην αμερικανική μεγαλούπολη, η Ροδρίγκες συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και με τις ηγεσίες τριών διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
Οι επαφές αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να αποκαταστήσει τις διεθνείς οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις της χώρας, έπειτα από χρόνια περιορισμένης συνεργασίας με δυτικά κράτη και διεθνείς θεσμούς.