taz: Το Παλαιστινιακό χρειάζεται πολιτική λύση

 
israel palestine

Πηγή Φωτογραφίας: Vox

Ενημερώθηκε: 14/10/23 - 18:41

Εδώ και μία εβδομάδα ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κλιμακώνεται ολοένα περισσότερο, δίχως να μπορεί κανείς να γνωρίζει πώς και πόσο απότομα θα εξελιχθούν τα γεγονότα μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Η εφημερίδα του Βερολίνου tageszeitung αδυνατεί να προβεί σε μία πρόβλεψη για την εξέλιξη του πολέμου: «Στη χειρότερη περίπτωση θα διολισθήσουμε σε έναν πολυμέτωπο πόλεμο […] Ακόμη κι ένας νέος πόλεμος με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο είναι πιθανός, ακόμη και με το Ιράν. Τα σενάρια είναι, θα έλεγε κανείς, απεριόριστα».

Την ίδια ώρα όμως, «οι τελευταίες ημέρες βίας ίσως θέσουν μακροπρόθεσμα σε κίνηση τις εξελίξεις γύρω από μία κατάσταση που μέχρι πρότινος φαινόταν παγιωμένη […] Σύντομα θα συνειδητοποιήσουμε ότι καμία στρατιωτική λύση δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ότι το Παλαιστινιακό ζήτημα δεν θα εξαφανιστεί, αλλά θα γίνει πιο οξύ και θα 'φωνάζει' για την εξεύρεση πολιτικής λύσης».

Το σημαντικό κατά την taz είναι «η κατανόηση των σημερινών συνθηκών, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες συνθήκες […] οι οποίες δεν θα προκαλούν θάνατο και στις δύο πλευρές. Και ασφάλεια θα μπορεί ουσιαστικά να υπάρξει, μόνο όταν τα παιδιά των Παλαιστινίων, τα οποία σήμερα ανασύρονται από τα ερείπια των σπιτιών τους στη Γάζα, θα έχουν αποκτήσει πραγματική προοπτική».

Η Süddeutsche Zeitung φαίνεται να συμφωνεί: «Κανείς δεν ξέρει μέχρι πού θα φτάσει το βαθιά πληγωμένο κράτος και ο ταπεινωμένος στρατός του Ισραήλ […] Στην παρούσα φάση ένα μόνο φαντάζει βέβαιο: η Μέση Ανατολή θα αλλάξει, πρέπει να αλλάξει, και ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να το αγνοεί».

Τεράστια πρόκληση η εκκένωση της Γάζας

Κατόπιν εντολής του ισραηλινού στρατού η μερική εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας έχει ήδη ξεκινήσει. Όμως, «ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα ήταν εύκολο να εκκαθαριστεί μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε σύντομο χρονικό διάστημα», παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Στην εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, η πρόκληση είναι πολύ μεγαλύτερη […] Εάν οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος δεν μπορούν ή δεν θέλουν να υπακούσουν τις ισραηλινές διαταγές, τότε ο στρατός θα πρέπει να δείξει σεβασμό στους αμάχους στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά της Χαμάς».

Όσον αφορά την «ισλαμιστική συμμορία δολοφόνων» της Χαμάς, αυτή δείχνει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να συντριβεί, σημειώνει η εφημερίδα. Το περασμένο Σάββατο η οργάνωση δεν προειδοποίησε το Ισραήλ, αλλά αντιθέτως επιτέθηκε ύπουλα και έσφαξε ή απήγαγε όσους έπεφταν στα χέρια της. Τώρα η Χαμάς ζητά από τους κατοίκους της Γάζας να παραμείνουν στα σπίτια τους – σύμφωνα με κάποιες αναφορές προσπαθεί κιόλας να σταματήσει τους πρόσφυγες […] Όποιος ξεδιάντροπα κακομεταχειρίζεται τον ίδιο τον λαό του χρησιμοποιώντας τον ως ασπίδα, δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμος εκπρόσωπος της παλαιστινιακής πλευράς» σχολιάζει η FAZ.

Επιθέσεις ενάντια σε Εβραίους στη Γερμανία

Κατά τις τελευταίες ημέρες πολλοί Εβραίοι στη Γερμανία δέχονται επιθέσεις, είτε πρόκειται για παιδιά Εβραίων που παρενοχλούνται στο σχολείο, είτε για σπίτια Εβραίων που «μαρκάρονται» με το Άστρο του Δαβίδ. «Για την ισραηλινή πολιτική κατοχής μπορεί ή μάλλον πρέπει κανείς να συζητήσει. Σχετικά με την πολιτική εποικισμού στη Δυτική Όχθη: φυσικά. Σχετικά με τον αποκλεισμό της Γάζας επί χρόνια: απολύτως. Το ίδιο ισχύει και για την τρέχουσα στρατιωτική δράση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς» τονίζει η SZ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαφορετικές απόψεις είναι επιτρεπτές, οι βεβαιότητες σπανίζουν. Ακόμη και τώρα. Όμως για ένα ζήτημα δεν πρέπει να υπάρχει διχογνωμία. Ούτε τώρα, ούτε ποτέ.

Τίποτα, μα τίποτα, δεν δικαιολογεί τις βίαιες επιθέσεις εναντίον Εβραίων στο Βερολίνο, το Ανόβερο ή το Μόναχο. Τίποτα, μα τίποτα απολύτως, δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι τώρα οι Εβραίοι μαθητές - που διακρίνονται πολύ εύκολα από τους Ισραηλινούς στρατιώτες – πρέπει να φοβούνται στην πατρίδα τους, τη Γερμανία. Ή διαμερίσματα Εβραίων να 'σημαδεύονται΄ με γκράφιτι με το Άστρο του Δαβίδ, όπως συνέβη στο Βερολίνο. Αυτό δεν είναι 'κριτική προς το Ισραήλ' […] Η επίθεση εναντίον Εβραίων, όχι επειδή αυτοί έκαναν κάτι συγκεκριμένο, αλλά επειδή απλώς είναι Εβραίοι, αυτό είναι αντισημιτισμός» καταλήγει η εφημερίδα του Μονάχου.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ