Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας: Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιαστεί ως θύμα διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα

 
Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας: Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιαστεί ως θύμα διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα

Ενημερώθηκε: 30/11/21 - 14:52

Για ακόμα μια φορά το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο ισχυριζόμενο ότι η Ελλάδα είναι αυτή που ανεβάζει την ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών, πραγματοποιώντας συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις και παραβιάζοντας το ελληνοτουρκικό μνημόνιο συνεννόησης της Αθήνας του 1988.

«Παρά τις καλοπροαίρετες και ειλικρινείς προσεγγίσεις της Τουρκίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της συμμαχίας, η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει την κλιμακούμενη, επιθετική ρητορική, υποκινήσεις και παράνομες ενέργειες και συνεχίζει τις αβάσιμες κατηγορίες της κατά της Τουρκίας» σημείωσε χαρακτηριστικά η ταγματάρχης Πινάρ Καρά, εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των στρατιωτικών συντακτών.

Η τουρκάλα αξιωματικός υποστήριξε ότι από τις αρχές του 2021, η Ελλάδα έχει παραβιάσει 2.321 φορές το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ προκαλεί με περιττές ανακοινώσεις NAVTEX/NOTAM/NOTMAR.

Παράλληλα η Καρά δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά παραβίασε 59 φορές το ελληνοτουρκικό μνημόνιο συνεννόησης, που υπεγράφη στην Αθήνα το 1988, που προβλέπει την αποφυγή ασκήσεων-εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των εορτών/αργιών.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιαστεί ως θύμα διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα και να συγκαλύψει τις παράνομες και επιθετικές της ενέργειες αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ελλάδα συνεχίζει επίσης να διοργανώνει ασκήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες περιλαμβάνουν και μη περιφερειακές χώρες, με το σκεπτικό ότι δημιουργεί ψευδή αντίληψη απειλής και παρέχει αποτροπή.»

Ακόμη, όπως τόνισε η Καρά, η Ελλάδα προσπαθεί να συνάψει συμμαχίες με ορισμένες χώρες δημιουργώντας μια τεχνητή αντίληψη απειλής. «Αυτές οι απόπειρες «συμμαχίας εντός της συμμαχίας» βλάπτουν τόσο την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ όσο και τις διμερείς σχέσεις» είπε.

Η τουρκάλα αναφέρθηκε και στο θέμα των αμυντικών εξοπλισμών τονίζοντας ότι: «η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές εξοπλιστικές της δραστηριότητες με την ενθάρρυνση και την πρόκληση ορισμένων χωρών. Μαζί με εμάς, οι δικοί τους ακαδημαϊκοί, κάποιοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι δηλώνουν ανοιχτά ότι αυτή η προσέγγιση των Ελλήνων κυβερνώντων είναι μάταιη προσπάθεια.»

Τα παραπάνω, σύμφωνα με την Καρά, είναι ενέργειες που δεν συμβάλλουν στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά αντίθετα κλιμακώνουν τις εντάσεις και είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας.

«Λαμβάνονται δια της διπλωματικής οδού οι απαραίτητες πρωτοβουλίες κατά της παράνομης, προκλητικής και επιθετικής στάσης των Ελλήνων αξιωματούχων και δίνονται επιτόπου οι απαραίτητες απαντήσεις» τόνισε η τουρκάλα ταγματάρχης.

Επίσης η Καρά κατηγόρησε την Ελλάδα για απάνθρωπες πρακτικές κατά των μεταναστών που είναι αντίθετες με τις κοινές αξίες και τις παγκόσμιες αρχές που η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται. «Συνεχίζει ανελέητα να απωθεί μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στο Αιγαίο Πέλαγος. Δεν διστάζει να διαγράψει τις εικόνες των μεταναστών που απωθεί και καταστρέφει τα στοιχεία και προσπαθεί να κρύψει την παρανομία που έχει διαπράξει» υπογράμμισε.

Η Καρά τόνισε ότι η Τουρκία προσδοκά από την Ελλάδα αντί να θέτει όρους για διάλογο και διαπραγμάτευση, να παραιτηθεί από την αδιάλλακτη, παράνομη στάση και τις προσπάθειές της να εμπλέξει τρίτα μέρη σε προβλήματα και να κάνει μια ειλικρινής προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διαλόγου και ειρηνικών μεθόδων που βασίζονται σε σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

«Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουμε για άλλη μια φορά ότι περιμένουμε την αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, την οποία καλέσαμε για τον 4ο γύρο συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στην Άγκυρα. Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Αντίθετα, είναι ένας ισχυρός, αποτελεσματικός και αξιόπιστος σύμμαχος για τους φίλους και τους συνεργάτες του.» δήλωσε η Καρά προσθέτοντας ότι η Τουρκία ελπίζει οι δύο λαοί να ζουν με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια κάνοντας δίκαιη χρήση του πλούτου της περιοχής, και το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Τέλος η τουρκάλα αξιωματικός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα εθνικό ζήτημα για την Τουρκία και επανέλαβε ότι η μόνη εφικτή λύση είναι η δημιουργία δύο κρατών που θα βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα, θα ζουν δίπλα δίπλα και θα συνεργάζονται. «Η υιοθέτηση αυτής της λύσης από την ελληνοκυπριακή διοίκηση θα είναι επωφελής για την ειρήνη και την ευημερία του νησιού» είπε η Καρά προσθέτοντας ότι «στεκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας σήμερα, όπως και στο παρελθόν. Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ειρήνης, της ηρεμίας και της ασφάλειας στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και των νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.»