Βραζιλία: Καθαιρέθηκε η Ντίλμα Ρούσεφ

Βραζιλία: Καθαιρέθηκε η Ντίλμα Ρούσεφ
Ενημερώθηκε: 31/08/16 - 20:07

Σε ειδική συνεδρίαση του σώματος, με ψηφοφορία, οι γερουσιαστές της Βραζιλίας αποφάσισαν την καθαίρεση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ από το αξίωμά της. Υπέρ της καθαίρεσης της Ρούσεφ ψήφισαν 61 γερουσιαστές, ενώ εναντίον της καθαίρεσης της τάχθηκαν 20 γερουσιαστές.

Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει τέλος σε μια πολιτική κρίση που ξέσπασε πριν εννέα μήνες και οδήγησε την πολιτική ζωή της χώρας σε παράλυση, αλλά και την προσωρινή παύση των καθηκόντων της Ρούσεφ η οποία αντικαταστάθηκε προσωρινά από τον Συντηρητικό Μισέλ Τεμέρ.

Υπό τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ρικάρντο Λεβαντόφσκι, τα μέλη της Γερουσίας άκουσαν για τελευταία φορά τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, προτού εκφράσουν με ψήφο τη θέση τους.

Οι κατήγοροι της πρώην προέδρου υποστήριξαν ότι η Ρούσεφ είχε αλλοιώσει τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, ενώ είχε υπογράψει κρατικές δαπάνες, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, όπως και απαιτούν οι κανόνες της χώρας.

Η Ρούσεφ από την πλευρά της έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι δεν διέπραξε κάποιο αδίκημα και ότι η μόνη της έγνοια ήταν το συμφέρον του λαού της Βραζιλίας, ενώ κατηγορεί τους πολιτικούς της αντιπάλους και τις ελίτ της χώρας για «πραξικόπημα».

Με περισσότερους όμως από τα δύο τρίτα των γερουσιαστών (επί συνόλου 81) να μην πείθονται απο τις εξηγήσεις της και να την κρίνουν ένοχη για την παραποίηση των στοιχείων που αφορούσαν το δημόσιο έλλειμμα και για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων, η Ρούσεφ απώλεσε τελικά το αξίωμα της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παραπέμπεται σε δίκη η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμας Ρουσέφ