Βρήκαν σπαθί Βικινγκ ηλικίας 1.100 ετών σε απομακρυσμένο βουνό (ΒΙΝΤΕΟ)

Βρήκαν σπαθί Βικινγκ ηλικίας 1.100 ετών σε απομακρυσμένο βουνό (ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 15/09/17 - 13:16

Μια σπουδαία ανακάλυψη επιφύλασσε η τύχη σε δυο κυνηγούς ταράνδων σε απομακρυσμένο βουνό της Νορβηγίας όταν και βρήκαν ένα εξαιρετικά καλοδιατηρημένο αρχαίο σπαθί Βίκινγκ.

Την αναφορά περί ανακάλυψης του ξίφους ακολούθησε έρευνα από το Πρόγραμμα Αρχαιολογίας Παγετώνων του Όπλαντ στη Νορβηγία, Secrets of the Ice (Τα Μυστικά του Πάγου). Το σημείο βρίσκεται σε μια περιοχή με πέτρες και ίχνη κίνησης παγετώνων, σε ύψος 1.640 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο Άιναρ Άμπακ, που είχε εντοπίσει το σπαθί, είχε πει ότι το ξίφος ήταν με τη λαβή προς τα κάτω, ανάμεσα στις πέτρες, και τη μισή λεπίδα να ξεπροβάλλει. Ο ίδιος είδε τη λεπίδα και την τράβηξε- μόνο τότε κατάλαβε πως είχε ανακαλύψει σπαθί.

Θεωρείται μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να εμφανίστηκε λόγω της κίνησης των πετρών λόγω των πάγων, καθώς είναι πολύ καλά διατηρημένο, χωρίς να έχει στραβώσει ή να έχει γρατσουνιές. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το πιθανότερο είναι πως βρισκόταν ακόμα στη θέση όπου είχε πέσει εξαρχής, ή ότι είχε γλιστρήσει κάπως εκεί.

Η αξία του είναι τεράστια ως αρχαιολογικού ευρήματος, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για ένα σπαθί το οποίο παραδόξως επιβίωσε στην επιφάνεια για πάνω από 1.000 χρόνια. Αυτό, θεωρείται, οφείλεται σε έναν συνδυασμό καλής ποιότητας σιδήρου, μεγάλου υψομέτρου και χαμηλών θερμοκρασιών: Το μεγαλύτερο μέρος του έτους, το σημείο του ευρήματος θα ήταν παγωμένο, καλυμμένο από χιόνι.

Όπως επισημαίνεται, το εν λόγω σημείο δεν είναι κάποιο από το οποίο θα περνούσε κανείς με τα πόδια εάν ταξίδευε στη γύρω περιοχή, καθώς υπάρχουν πολύ καλύτερα εδάφη για να βαδίσει κάποιος, όχι πολύ μακριά. Αυτό φαίνεται να υποδεικνύει ότι αυτός που άφησε πίσω το σπαθί είχε χαθεί, ίσως σε κάποια χιονοθύελλα. Ενδεχομένως να ανήκε σε κάποιον Βίκινγκ ο οποίος πέθανε στο βουνό, ίσως λόγω έκθεσης στα στοιχεία της φύσης. Ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται το ερώτημα, δεδομένου του ότι δεν βρέθηκαν ούτε ανθρώπινα απομεινάρια, ούτε κανενός είδους άλλα ευρήματα: Ο κάτοχός του ταξίδευε στα βουνά έχοντας μόνο το σπαθί του; Και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα αίνιγμα- την απάντηση στο οποίο μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκρηξη στο Μετρό του Λονδίνου

Με νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία απάντησε η Βόρεια Κορέα στις κυρώσεις του ΟΗΕ

Η Μαδρίτη μεθοδεύει τον έλεγχο των οικονομικών της Καταλονίας για να δυσχεράνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία