Την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή στις προοπτικές της χώρας του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι.
Η «μετατόπιση» του παγκόσμιου ενδιαφέροντος
Αναγνωρίζοντας τη δυναμική των διεθνών εξελίξεων, ο κ. Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι η στροφή της παγκόσμιας προσοχής προς τον Περσικό Κόλπο λειτουργεί σε βάρος του Κιέβου. «Δεν υπάρχει τίποτα καλό για την Ουκρανία στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να περιθωριοποιηθεί η ουκρανική κρίση στη λίστα των προτεραιοτήτων της διεθνούς κοινότητας.
Ο φόβος της «στρατηγικής λήθης»
Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η Ουκρανία προσπαθεί να διατηρήσει αμείωτη τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη των συμμάχων της, εν μέσω μιας παγκόσμιας κατάστασης που καθίσταται ολοένα και πιο ασταθής. Για τον Ουκρανό ηγέτη, ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός για το «επίκεντρο» της διεθνούς ανησυχίας δεν είναι απλώς ένα επικοινωνιακό ζήτημα, αλλά ένας παράγοντας που επηρεάζει άμεσα την ικανότητα της χώρας του να συνεχίσει τον αμυντικό της αγώνα.