Βαρθολομαίος σε Επιφάνιο: Είμαστε δίπλα στον ουκρανικό λαό

 
βαρολομαιος

Ενημερώθηκε: 27/01/23 - 20:09

Tην συμπαράσταση  του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον ουκρανικό λαό εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο κ.Βαρθολομαίος στον μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, ο  οποίος επισκέφτηκε το Φανάρι ενώ μαίνεται ο πόλεμος.

Ο κ.Βαρθολομαίος ο οποίος έκανε και ειδική αναφορά στον ρόλο του Πάπα για την ειρήνη τόνισε:

“Είναι διαρκής η παρουσία σας ανάμεσά μας, νοερώς, διά της προσευχής, η οποία μας ενώνει, αλλά χαιρόμαστε πολύ όταν έχουμε και τη φυσική παρουσία σας, έστω και για λίγο, από καιρού εις καιρόν, εις το ιερόν μας Κέντρον. Αυτήν την φοράν μας ήρθατε από την Πρεσβυτέραν Ρώμην, εδώ εις την Νέαν Ρώμην. Χαιρόμεθα που είχατε την ευκαιρία να ενημερώσετε από πρώτο χέρι την Αυτού Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο διά τα συμβαίνοντα εις την Ουκρανία. Ελπίζουμε ότι μετά την ενημέρωση που κάνατε εις το Βατικανό, εσείς προσωπικώς και οι άλλοι εκπρόσωποι των θρησκευτικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, ο Πάπας Φραγκίσκος θα έχει μία πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας. Και παραμερίζοντας πολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες θα είναι πιο κοντά σας και θα επηρεάζει υπέρ της Ουκρανίας πολλές ρωμαιοκαθολικές χώρες, στις οποίες περνά ο λόγος του. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ημείς προσωπικώς ήτο πολύ φυσικόν από την αρχή να καταδικάσωμεν τον άδικο, αδικαιολόγητον και διαβολικό πόλεμο που άρχισε η Ρωσική Ομοσπονδία εναντίον της Ουκρανίας”.

Ειδική αναφορά έκανε ο Πατριάρχης για τη μέριμνα του Θρόνου για την πνευματική ενίσχυση των Ουκρανών Ορθοδόξων που διαβιούν στην Πόλη, για τους οποίους, όπως είπε, το Πατριαρχείο φρόντισε να διορίσει μόνιμο Ουκρανό ιερέα προκειμένου να εξυπηρετεί τις λατρευτικές τους ανάγκες.

Από την πλευρά του ο κ.Επιφάνιος τόνισε ανέφερε οτι η Ουκρανία πληρώνει την επιλογή της να επιλέξει την ευρωπαϊκή κατεύθυνση:  “Σήμερα η Ουκρανία περνάει ένα δύσκολο στάδιο δοκιμασίας. Επιλέξαμε την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της πορείας μας και γι’ αυτή την επιλογή μας πληρώνουμε βαρύ τίμημα. Κάθε ημέρα σκοτώνονται όχι μόνον στρατιώτες μας, αλλά και απλοί πολίτες, και παιδιά. Χθες δεχθήκαμε επίθεση από την Ρωσία, και στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, με θύματα απλούς πολίτες. Ο εχθρός τρομοκρατεί στην Ουκρανία. Επειδή δεν έχει επιτυχία στο μέτωπο καταστρέφει τις υποδομές μας. Γι΄ αυτό εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες βρίσκονται σήμερα χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, που είναι απαραίτητα για τη ζωή τους. Παρόλα αυτά παραμένουμε ενωμένοι. Και λέμε ότι μπορούμε να αντέξουμε χωρίς ρεύμα και νερό, γιατί θα κάνουμε τα πάντα για τη νίκη μας. Και είμαστε βέβαιοι για τη νίκη μας. Πάντοτε λέω ότι ηθικά ήδη νικήσαμε. Γιατί από την αρχή της εισβολής ακόμα και οι φίλοι μας δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαμε να αντέξουμε. Κάποιοι έλεγαν τρεις ημέρες, μία εβδομάδα, το πολύ τρεις εβδομάδες θα αντέξει η Ουκρανία. Αλλά εμείς αγωνιζόμαστε, και ξέρουμε ότι η αλήθεια και το καλό πάντοτε νικούν. Γι’ αυτό θα νικήσουμε και μετά θα υπάρχει δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία. Σας ευχαριστούμε για την συμπαράστασή σας. Αισθανόμαστε, ιδιαιτέρως αυτήν την περίοδο, την στήριξη της Μητρός Εκκλησίας, και σας ευχαριστούμε που από την πρώτη ημέρα την εκφράσατε, και είπατε ξεκάθαρα ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι ιερός αλλά διαβολικός.”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ