Ιερά Μονή Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης,δίπλα στα οχυρά Ρούπελ

 
Μονή Αγίων  Κηρύκου και Ιουλίττης,δίπλα στα οχυρά Ρούπελ

Ενημερώθηκε: 22/06/22 - 23:44

Η μονή ιδρύθηκε το έτος 1968 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Ιωάννη, όταν πρωτοήλθε στην Μητρόπολη από τη Σάμο (όπου τιμούνται ιδιαίτερα οι τοπικοί άγιοι, Κήρυκος και Ιουλίτα).

Η έκταση και το μέγεθος των κτιρίων της μονής, αλλά και η γραφικότητά της, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη-προσκυνητή. Το Καθολικό βρίσκεται στο εσωτερικό της μονής, ενώ νέος μεγάλος Ναός κτίζεται στον εξωτερικό χώρο της μονής, όπου βρίσκεται και ο τάφος του ιδρυτού της Μητροπολίτου Ιωάννη.

Ξεχωριστή θέση στο κτιριακό οικοδόμημα κατέχει το Μοναστικό Κέντρο Διακονίας, το οποίο κτίστηκε με δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου.

Η μονή πανηγυρίζει στις 15 Ιουλίου, ημέρα εορτής του Αγίου Κηρύκου και της μητρός αυτού Αγίας Ιουλίτης.

Λειτουργεί από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου και μπορεί να φιλοξενήσει έως 60 άτομα σε μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια. Λειτουργεί Σάββατο και Κυριακή και μεγάλες εορτές. Πανηγυρίζει στις 14, 15 Ιουλίου, εορτή Κηρύκου και Ιουλίττης. Διαθέτει προσκύνημα αγίων λειψάνων Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου, Αγίας Παρασκευής, των αγίων της Μονής και πολλών άλλων αγίων.

Επισκεπτόμενοι την περιοχή του Σιδηροκάστρου. στους πρόποδες του Μοναστηριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Ζώνης που είναι από τα Βυζαντινά χρόνια και ανακαινίσθηκε το 1915. Εορτάζει 30 και 31 Αυγούστου.

Για τους λάτρεις του ιστορικού τουρισμού εδώ υπάρχει το Οχυρό Ρούπελ, όπως και άλλα μικρότερα οχυρά από τον Ελληνογερμανικό πόλεμο του 1941. Εκεί πραγματοποιείται και αναβίωση κάθε Μάιο με αθρόα προέλευση πλήθους κόσμου.

Υπάρχουν βεβαίως και άλλα αξιοθέατα όπως το βυζαντινό κάστρο και άλλα πολλά, καθώς και σπάνιας ομορφιάς φυσικά τοπία και επίσης τα λουτρά Σιδηροκάστρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ