Ιερώνυμος: αποτειχιστείτε ή παραιτηθείτε!

 
Ιερώνυμος: αποτειχιστείτε ή παραιτηθείτε!

Ενημερώθηκε: 10/10/21 - 13:41

«Η αποτειχιστείτε ή παραιτηθείτε». Τη φράση αυτή που σημαίνει βγείτε από κάτι νόθο και επιβλαβές χρησιμοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος για τους ιεράρχες και τους απλούς κληρικούς οι οποίοι εμφανίζονται ελαστικοί ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην ουσία, μιλώντας στη χειροτονία του νέου μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικου τους κάλεσε να πάνε να πάνε στα σπίτια και στα μοναστήρια τους και να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους εφόσον αρνούνται να τηρήσουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου βάζοντας πάνω από τις κοινές αποφάσεις τις προσωπικές τους απόψεις.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας των συνοδικών αποφάσεων τους έδειξε ουσιαστικά την πόρτα της εξόδου .Κατά τη διάρκεια της χειροτονίας αναφέρθηκε εκτενώς στην ομολογία και υπόσχεση που έδωσε ο νέος αρχιερέας ενώπιον της Εκκλησίας ξεκαθαρίζοντας του πως κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και με αυτήν την ομολογία εισέρχεται στην Ιεραρχία για να τονίσει αμέσως μετά ότι όποιος έχει διαφορετικές απόψεις μπορεί «να αφήσει τα καθήκοντά του και να προσέλθει στο σπίτι του, στο μοναστήρι του, στο κελί του, και από κει να έχει τις θέσεις τις δικές του…».Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ειδική αναφορά στις προσωπικές θέσεις, τις ισχυρές γνώμες, την αμφισβήτηση και την προσωπική ελευθερία που μπορεί να εκφράσει ο καθένας για καταλήξει όμως στο συμπέρασμα πως τίποτα από αυτά δεν μπορεί να σταθεί πάνω από την βούληση της Ιεράς Συνόδου.

Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ο ίδιος και μάλιστα από τόσο δημόσιο και επίσημο βήμα, την λέξη «αποτείχιση» ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε όσους τοποθετούν τη βούληση τους πάνω από αυτήν της Ιεράς Συνόδου να αποτειχιστούν και να ιδιωτεύσουν.

«Υπάρχει μία φράση, πολλοί βέβαια την ακούνε και ανατριχιάζουν και δεν τη θέλουν, υπάρχει όμως μια λέξη που κυριολεκτεί "αποτειχίζομαι"» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συνέχισε «Αυτός λοιπόν που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει τη γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου έρχεται και λέει αυτά που έχω είναι δικά μου πιστεύματα, αλλά όμως οφείλω υπακοή στην Εκκλησία, επομένως σας δίνω ένα χαρτί και σας λέω αποτειχίζομαι και από δω και πέρα κάνω ιδιωτική ζωή, κάνω αυτό που θέλω».

Τι σημαίνει αποτείχιση;

Αποτείχιση είναι η απομάκρυνση (χωρισμός) από κάτι νόθο, επιβλαβές και ξένο προς την υγιή Πίστη της Εκκλησίας. Είναι το τείχος που σηκώνει ο πιστός ώστε να περιφρουρήσει την Ορθόδοξη Πίστη και να προφυλαχθεί ο ίδιος από την πλάνη των αιρετικών παραμένοντας μέσα στην διαχρονική αποστολική Εκκλησία και ταυτόχρονα το μέσο πίεσης που χρησιμοποιεί ώστε να δρομολογηθεί σύνοδος που θα καταδικάσει τους αιρετικούς. Η αποτείχιση επιτελείται δια της διακοπής μνημονεύσεως του αιρετικού επισκόπου (δεν είναι δυνατόν ο αιρετικός επίσκοπος να ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας) και της διακοπής κάθε εκκλησιαστικής κοινωνίας και επικοινωνίας μαζί του. Είναι, τέλος, η αποτείχιση η ενδεδειγμένη και υγιής συμπεριφορά του πιστού σε καιρό αιρέσεως ώστε να αποφευχθεί η εγκατάσταση της αίρεσης. Γι' αυτόν τον λόγο, όσοι προχώρησαν σε αποτείχιση είναι άξιοι τιμής και επαίνου.

Η αδελφότητα της Θέρμης 

Στο μεταξύ η περίπτωση της αδελφότητας μοναχών στην περιοχή της Θέρμης αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά πως παρά τις προσπάθειες της επίσημης Εκκλησίας οι αντιεμβολιαστές είναι πολλοί και από αυτούς προέρχονται τα περισσότερα θύματα του covid-19. Το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι μικρό στα μοναστήρια και τις θεολογικές σχολές στη Βόρειο Ελλάδα προκαλώντας έντονη ανησυχία στην επιστημονική ενότητα.

Όμως παρά την ξεκάθαρη θέση της Εκκλησίας πολλά περιστατικά έχουν καταγραφεί στη Βόρεια Ελλάδα, τα Μετέωρα, τη Σαλαμίνα, την Κρήτη. Αίσθηση προκαλεί τον γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα αναφέρονται σε γυναικεία μοναστήρια.

Το τελευταίο τραγικό περιστατικό που έχει προκαλέσει σοκ στη μητρόπολη Κασσανδρείας αφορά τον θάνατο τριών ανεμβολίαστων μοναχών. Στη συγκεκριμένη χριστιανική αδελφότητα διαβιούν συνολικά 17 μοναχές, εκ των οποίων οι έξι είναι εμβολιασμένες και οι 11 ανεμβολίαστες. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί τρεις θάνατοι μοναχών, ηλικίας 63 και 78 και 82 ετών.

Ο πρώτος θάνατος ανεμβολίαστης μοναχής καταγράφηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, ο δεύτερος στις 6 Οκτωβρίου και ο τρίτος την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, ενώ μεταξύ των θυμάτων ήταν και η ηγουμένη της χριστιανικής αδελφότητας. Σύμφωνα με πηγές από την αδελφότητα, η 63χρονη νοσούσε με ήπια συμπτώματα 18 μέρες και μία ημέρα πριν καταλήξει ανέβασε υψηλό πυρετό.

Πριν καταγραφούν οι θάνατοι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των μελών της αδελφότητας αρνούνταν όχι μόνο να εμβολιαστούν αλλά και να μεταφερθούν σε υγειονομική δομή για τη νοσηλεία τους.