Κόντρες διαδοχής στην Κύπρο

 
Κόντρες διαδοχής στην Κύπρο

Ενημερώθηκε: 10/06/22 - 11:17

O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.Χρυσόστομος στα 81 του χρόνια παραμένει μια ισχυρή προσωπικότητα ο οποίος παρεμβαίνει στη δημόσια ζωή χωρίς να λογαριάζει τις αντιδράσεις. Γεννημένος στην Πάφο όπου και υπηρέτησε ως μητροπολίτης. Ενώ το 2006 εξελέγη αρχιεπίσκοπος σε μια δύσκολη περίοδο για το Κυπριακό.Πολέμησε το σχέδιο Ανάν και έκτοτε δεν έπαψε ποτέ να μιλά για το θέμα.

Πριν από λίγες μέρες άναψε φωτιές στη Μεγαλόνησο εκφράζοντας ανοιχτά (συνέντευξη στον Πολίτη) την προτιμησή του για τη θέση του προέδρου της Κύπρου τον νυν υπουργό Εξωτερικών κ.Νίκο Χριστοδουλίδη.

Εκλογές δεν θα γίνουν μόνο για την νέα πολιτική ηγεσία αλλά και για την Εκκλησιαστική καθώς ο ίδιος είναι σε μια ηλικία που η διαδικασία διαδοχής έχει ξεκινήσει, ενώ ταλαιπωρείται και από την υγεία του.

Το δίλλημα το οποίο καλείται να απαντήσει είναι αν θα παραιτηθεί ή αν τα αφήσει όλα στον χρόνο. Το ερώτημα όμως που απασχολεί την Σύνοδο της Κύπρου, την πολιτική ηγεσία ,το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και το σύνολο της ορθόδοξης κοινότητας είναι αν στις εκλογές που θα γίνουν κερδίσει φιλορωσικός μητροπολίτης όπως είναι ο Λεμεσού Αθανάσιος Κύκκου Νικηφόροςκαι Ταμασσού Ησαΐας,Μόρφου Νεόφυτος ή κάποιος από τους φίλους του Φαναρίου , όπως είναι ο Πάφου Γεώργιος.

Στην τελευταία του συνέντευξη του χαρακτήρισε τους δύο φιλορώσους ( ο Λεμεσού και Ταμασσού όπως και ο Μόρφου Νεόφυτος είχαν αντιδράσει όταν ο Χρυσόστομος αναγνώρισε την αυτιοκεφαλία της Ουκρανίας διχάζοντας στην ουσία την Εκκλησία), πρωτεστάντες! "Τους είπα, ότι ενώ ήξεραν πως είμαι άρρωστος, γιατί δεν ρώτησαν ποτέ, «ρε αδελφέ τι κάνεις; Πού πας; Θέλεις καμιά βοήθεια;» Δεν με ρώτησαν ποτέ και ήρθαν να διαμαρτυρηθούν γιατί δεν μείναμε ουδέτεροι στο θέμα της Ουκρανίας. Τους είπα ότι υπάρχουν οι Τόμοι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και όποιος θέλει μπορεί να τους δει. Η Ουκρανία δεν άνηκε ποτέ στο Πατριαρχείο Μόσχας. Αν δεν θέλουν να συλλειτουργήσουμε, ώρα τους καλή, αλλά τους είπα πως είναι εκτός Εκκλησίας. Τους είπα: «Δεν είστε μέλη της Εκκλησίας της Κύπρου. Είστε προτεστάντες. Θα κάνει ο καθένας Εκκλησία δική του; Πάτε λάθος κύριοι». Ο Λεμεσού ήρθε και συλλειτουργήσαμε μαζί με τον βοηθό του. Οι μόνοι που μείνανε, είναι ο Κύκκου με τον Ταμασού".

Έμμεσα άφησε αιχμές για τον Ταμασσού γιατί όπως είπε μπορεί να πήρε χρήματα από τη Ρωσία γιατί ένας Ρώσος του έχτισε και εκκλησία.Για τους Μόρφου και Λεμεσού τόνισε οτι "δεν ορθοφρονούν".

Ωστόσο , σε οτι αφορά τον διαδοχό του ζητά από όλους να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.Ενώ, υποστηρίζει οτι η Ρωσία δεν μπορεί να παρέμβει ."Ναι, να συνεργαστούν και να πουν, «έλα, εμείς θα σε ψηφίσουμε εσένα, γιατί θεωρούμε ότι η Εκκλησία κάτω από τον Θεό δεν παθαίνει τίποτα». Εκείνο που φοβούμαι είναι το εθνικό θέμα. Αν δεν έχει Αρχιεπίσκοπο που να έχει άποψη στο εθνικό θέμα, πολύ φοβούμαι θα χάσουμε την Κύπρο".

Λόγω του τρόπου που εκλέγεται ο αρχιεπίσκοπος στην Κύπρο κάνει την όλη διαδικασία περίπλοκη αφού στις εκλογές συμμετέχουν όλοι οι πιστοί που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους των ενοριών , καταρτίζεται το τριπρόσωπο, και στη συνέχεια το θέμα περνάει στη Σύνοδο η οποία επιλέγει έναν από τους τρείς.

Πριν από δύο μήνες σε δημοσκόπηση που έγινε στις προτιμήσεις των πολιτών προηγείται ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και ακολουθούν οι Ταμασσού Ησαίας, Πάφου Γεώργιος ,Μόρφου Νεόφυτος και Κωνσταντίας Βασίλειος.

Οι δύο πρώτοι ,όπως και ο Μόρφου έχουν ταχθεί κατά της απόφασης του Οικουμενικού Πατριάρχη να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας αλλά όλα αυτά πριν την ρωσική εισβολή.

Στις προτιμήσεις προηγείται ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος είχε διεκδικήσει τη θέση του Αρχιεπισκόπου και στις προηγούμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές ,με 28% Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, με 18%.Ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος που στηρίζει τις επιλογές του Χρυσόστομου καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 8%, ενώ ακολουθεί ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος με 6%. Την πεντάδα συμπληρώνει ο Κωνσταντίας Βασίλειος με 4% ο οποίος είναι και αυτός στηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο και για πολλούς είναι το αουτσάιντερ.Όλα δείχνουν οτι η αποχή θα είναι μεγάλη αφού το 35% των πιστών δηλώνει οτι δεν θα ψηφίσει.

Το μεγάλο φαβορί αν και μοιάζει να είναι ο Λεμεσού Αθανάσιος όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις εκτιμούν οτι από τη στιγμή που ο Πάφου Γεώργιος είναι μεταξύ των τριών διεκδικητών αυτός θα εκλεγεί για τη θέση του Αρχιεπισκόπου.

'Αλλωστε υπάρχει και το προηγούμενο του Χρυσόσοτομου.Αν και συγκέντρωνε μόνο το 10 % των προτιμήσεων άφησε πίσω του τον Κύκκου και τον Λεμεσού που ήταν τα φαβορί.

Με τον Γεώργιο τάσσονται οι πλειοψηφία των πολιτικών οι οποίοι δεν θέλουν να δουν φιλορώσο Αρχιεπίσκοπο. Το Φανάρι το οποίο θα χάσει, σε διαφορετική περίπτωση ,τη στήριξη της αρχαιότερης Εκκλησίας και βεβαίως η Αθήνα. Υπέρ του Γεωργίου είναι τάσσονται και εξωγενείς παράγοντες όπως η Αμερική και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ρόλο θα παίξουν βεβαίως και οι εξελίξεις στο ουκρανικό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ