Αντικαθίσταται ο «Νικηφόρος Φωκάς» από το «Σαλαμίς»

Αντικαθίσταται ο «Νικηφόρος Φωκάς» από το «Σαλαμίς»
Ενημερώθηκε: 21/10/18 - 11:12

Σε αντικατάσταση της παλιάς και περιορισμένων δυνατοτήτων, φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», γύρω και κάτω από τον τουρκικό στολίσκο του Barbaros, από τη νεότερη και επιχειρησιακά ικανότερη φρεγάτα «Σαλαμίς» φέρεται ότι είναι αποφασισμένο να προχωρήσει το ΓΕΕΘΑ

 Η αντικατάσταση θεωρείται επιβεβεβλημένη λόγω της ισχυρής παρουσίας των Τούρκων, δύο  φρεγάτες κλάσης "G" και  δύο  πυραυλάκατοι, αλλά και της έντονης παρουσίας τουρκικών Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας. Η φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» δεν είναι σε καμία περίπτωση αξι΄πιστη αποτρεπτική δύναμη έναντι αυτών.

Αντιθέτως, η «Σαλαμίς» έχει πολλαπλάσια δυνατότητα αντιμετώπισης επιθέσεων πυραυλικού κορεσμού, καθώς διαθέτει αντίστοιχα πολλαπλάσια αντιπυραυλικά συστήματα: Συγκεκριμένα διαθέτει δύο, αντί ενός που διαθέτει η «Νικηφόρος Φωκάς», αντιπυραυλικά συστήματα εγγύς άμυνας CIWS Phalanx, αλλά το κυριότερο όλων, διαθέτει αντιαεροπορικά.αντιπυραυλικά βλήματα ακτίνας 50 χλμ. (RIM-162 ESSM), έναντι των μόλις 16 χλμ. που μπορούν να αναχαιτίσουν έναν στόχο τα παλιά αντιαεροπορικά βλήματα RIM-7M της «Νικηφόρος Φωκάς».

H διαφορά είναι τεράστια, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και δεν σταματά εκεί: Το οργανικό ελικόπτερο της Σαλαμίς, το S-70B-6 Aegean Hawk, έχει πραγματικές και ουσιαστικές δυνατότητες εντοπισμού υποβρυχίων (ειδικά των τουρκικών, ακόμα και της κλάσης 209/1400, από το παλιό ΑΒ-212ΑSW της Νικηφόρος Φωκάς) αλλά επιχειρεί με αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-119Mk2, κρίσιμο στοιχείο σε μια αναμέτρηση.

Η «Νικηφόρος Φωκάς» δεν θα αποχωρήσει από την περιοχή, αλλά θα παραμείνει ως συνοδό πλοίο του «Σαλαμίς» (F455) που θα αναλάβει πλέον την διοίκηση του ελληνικού στολίσκου στην περιοχή και τον συντονισμό με τα δύο ελληνικά υποβρύχια που πλέον είτε στην «στενή περίμετρο» του τουρκικού στολίσμου, είτε στην ευρύτερη σε ακτίνα 40-50 μιλίων.

Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην ενοχλήσει περαιτέρω το Barbaros και να μην προκαλέσει περαιτέρω όξυνση.