Απελευθερώθηκε ο φουρόγατος στη Κρήτη

 
Απελευθερώθηκε ο φουρόγατος στη Κρήτη

Ενημερώθηκε: 19/10/17 - 12:28

Με την ανακάλυψη του ο φουρόγατος στη Κρήτη κατάφερε να στρέψει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου στο άγριο ζώο «φάντασμα» που ζει στα Λευκά Όρη. Ένα ζώο που άγγιζε σχεδόν τα όρια του μύθου καθώς υπήρχαν ελάχιστες φορές που κάποιος το είχε συναντήσει. Τώρα όμως έπεσε στην παγίδα ενός βοσκού και καταφέραμε να κλέψουμε κάποιες στιγμές με το μοναδικό αυτό πλάσμα.

φύση

Η παρουσία του στις ζωές μας όμως έπρεπε να είναι για λίγο. Οι εργαζομενοι του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης απελευθέρωσαν το ζώο και πάλι στη . Το ζώο είχε πιαστεί σε παγίδα στην περιοχή του Ομαλού και μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο, όπου εξετάστηκε για να διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για θηλυκή γάτα βάρους 3,5 κιλών. Από την γενετική του, δε, ταυτοποίηση, που έγινε με λήψη δείγματος αίματος, προέκυψε ότι επρόκειτο για είδος αγριόγατας.

απελευθέρωση

Η του ζώου έγινε σε φυσικό περιβάλλον σε περιοχή των Λευκών Ορέων.

φάντασμα

Για χρόνια ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς πραγματοποιούσε έρευνα για τον εντοπισμό τυχών φουρόγατων στα Λευκά Όρη με την χρήση τεχνολογίας, με τα αποτελέσματα μέχρι τώρα να ήταν ατελέσφορα. Ο φουρόγατος παρέμενε ένα ζώο «» καθώς ήταν γνωστό στην Κρητική παράδοση, άλλα δεν εντοπιζόταν εύκολα.

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο Κρητικός Αγριόγατος (Felis silvestris cretensis) ήταν για την Κρήτη ένα ζώο φάντασμα μέχρι το 1996, έως ότου δύο φοιτήτριες, μέλη Ιταλικής επιστημονικής αποστολής που μελετούσε τα σαρκοφάγα της Κρήτης, παγίδεψαν το συγκεκριμένο ζώο, σε συνεργασία με το Μουσείο. Το ζώο κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και, αφού προσαρμόστηκε πάνω του πομπός για ραδιοτηλεμετρική παρακολούθηση, αφέθηκε ελεύθερο και παρακολουθήθηκε για τρεις μήνες.

Είναι το μόνο άγριο αιλουροειδές του νησιού, το οποίο είναι περιορισμένο σε μικρό τμήμα της Κρήτης. Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη. Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων.