Απώλεια στρατιωτικού υλικού στη Λέρο: Τα σενάρια που εξετάζει η Αντιτρομοκρατική

 
Απώλεια στρατιωτικού υλικού στη Λέρο: Τα σενάρια που εξετάζει η Αντιτρομοκρατική

Ενημερώθηκε: 11/09/19 - 10:25

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό στρατιωτικού υλικού που χάθηκε από μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού στην Λέρο με την συμμετοχή της αντιτρομοκρατικής.

Καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται η «Καθημερινή» αναφέρουν ότι εκτός της Αντιτρομοκρατικής, που έφτασε χθες στο νησί, και των υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού, στην υπόθεση συνδράμουν και υπηρεσίες ξένων χωρών. Και αυτό γιατί εξετάζεται και το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη δράση να αποτελεί εκτέλεση σχεδίου από δρώντες που εδρεύουν σε κάποια άλλη χώρα.

Μετά από καταμέτρηση που έγινε, διαπιστώθηκε πως λείπουν πολλά πυρομαχικά: μεταξύ άλλων 2 φορητά αντιαρματικά όπλα, οπλοβομβίδες, 22 χειροβομβίδες, νάρκες, σφαίρες, βραδύκαυστο φιτίλι, αλλά και καύσιμα.

Δύο είναι τα κύρια σενάρια που απεργάζονται οι ελληνικές Αρχές ώστε να εξηγήσουν την εξαφάνιση πυρομαχικών, αυτό της λανθασμένης καταμέτρησης, και της κλοπής, κάτι που προσπαθούν να διαλευκάνουν το συντομότερο δυνατόν.

Το σενάριο του λάθους και αυτό της κλοπής

Το ένα σενάριο που όλοι εύχονται να ισχύει, είναι να έχει γίνει λάθος στην καταμέτρηση, ώστε να διαπιστωθεί εντός της ημέρας, αν έχει γίνει κάποιο λάθος και ο συναγερμός ήταν… λάθος. Αν δεν έχει γίνει λάθος, τότε ενισχύεται το σενάριο της κλοπής, κάτι που στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να συνδέεται με τυχόν τρομοκρατικές οργανώσεις. Αντίθετα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει γίνει εκ των έσω η κλοπή, αλλά πρώτα περιμένουν την νέα καταμέτρηση για να προχωρήσουν πιο εντατικά στις έρευνες. Ισως οι κάμερες ασφαλείας ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, αλλά το πρόβλημα είναι πως υπάρχει υλικό τριών μηνών, όπου αν έχει γίνει όντως κλοπή, μπορεί να έχει γίνει οποιαδήποτε μέρα από τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 (ημέρα τελευταίας καταγραφής) ως και 9 Σεπτεμβρίου.

Οι έρευνες σε αυτούς που έχουν κλειδιά της αποθήκης

Στο σενάριο να έχει γίνει εκ των έσω η κλοπή των πυρομαχικών, θα στραφούν και οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής. Σύμφωνα με το δελτίο του Alpha, η αποθήκη από την οποία λείπουν τα πυρομαχικά, διαθέτει τρεις κλειδαριές, αφού όπως λένε οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Τα κλειδιά τα έχουν ο διοικητής της βάσης, ο αξιωματικός ασφαλείας ή ο αποθηκάριος, ενώ η πρόσβαση ελέγχεται από κάμερες και αισθητήρες, κάτι που ερευνούν επίσης οι Αρχές. Μάλιστα, η αντιτρομοκρατική σκοπεύει να αρχίσει να παίρνει καταθέσεις από 10 άτομα που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου.

Το ότι η αποθήκη δεν έχει ίχνη παραβίασης, ενισχύει το σενάριο να έχει γίνει από μέσα η κλοπή, κάτι στο οποίο φαίνεται πως καταλήγει και ο αντιστράτηγος Λ. Τζούμης, με δηλώσεις που έκανε στο κανάλι. «Όπου υπάρχουν τέτοιου είδους πυρομαχικά και οπλισμός υπάρχουν κάμερες που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Συνεπώς λοιπόν το να προβεί κάποιος σε μία τέτοια ενέργεια, ο οποίος δεν γνωρίζει τι γίνεται, πρέπει να έχει πληροφόρηση εκ των έσω», είπε χαρακτηριστικά.

Έρευνες και σε άλλα νησιά

Ενα ερωτηματικό που καλούνται να απαντήσουν οι Αρχές, είναι το πότε χάθηκαν τα πυρομαχικά. Το διάστημα από την τελευταία καταμέτρηση στις αποθήκες (2018), μέχρι αυτή της Δευτέρας, είναι αυτό στο οποίο ψάχνουν να βρουν τους υπεύθυνους, αν τελικά υπάρχουν. Προσπαθούν να βρουν δείγματα DNA, ή τυχόν αποτυπώματα, ενώ έρευνες θα γίνουν και σε άλλα νησιά προκειμένου να βρεθούν τυχόν στοιχεία που θα βοηθήσουν.

Αποστολάκης: Οι αποθήκες ελέγχονται καθημερινά

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε δηλώσεις του στο News 24/7, είπε ότι σε καθημερινή βάση γίνεται έλεγχος στις αποθήκες, ενώ απογραφή γίνεται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί και οι αποθηκάριοι.

«Στην περίπτωση της Λέρου δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει. Εκείνο όμως που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες όπου φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα όπως και το περιεχόμενό τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει απογραφή. Απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί – αποθηκάριοι» είπε ο κ. Αποστολάκης και πρόσθεσε:

«Εγινε τότε απογραφή γιατί παραδόθηκαν στον επόμενο αξιωματικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν ελέγχονται καθημερινά. Οι καταστάσεις πρέπει να είναι σύμφωνες μεταξύ τους και πάμε στην… επόμενη μέρα, ούτως ώστε αν κλαπεί κάτι ή αν προκύψει κάποιο άλλο θέμα τότε να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες. Η αντιτρομοκρατική και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ναυτικού κάνουν την δουλειά τους για το πότε και πως έγινε η καταμέτρηση και είναι απολύτως κατανοητό. Αλλά δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη του ο αξιωματικός που έχει την απογραφή να προβεί σε καθημερινούς ελέγχους».