Αύξηση 80% των μεταναστευτικών ροών τον Αύγουστο - Δύο ναυάγια με πέντε νεκρούς σήμερα

 
nauagio metanastes

Ενημερώθηκε: 28/08/23 - 13:08

Έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα οι μεταναστευτικές ροές όσο από τα χερσαία σύνορα όσο και από τη θάλασσα παράλληλα έχουμε τραγικά περιστατικά με απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Είκοσι άνθρωποι απανθρωκώθηκαν από τις φωτιές στον Έβρο ενώ σήμερα άλλοι πέντε μετανάστες χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου σε δύο ναυάγια.

Τέσσερις νεκροί είναι ο απολογισμός ναυαγίου βάρκας με πρόσφυγες και μετανάστες, σήμερα Δευτέρα 28 Αυγούστου, το πρωί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, περιστατικό όμως όπου το ελληνικό Λιμενικό προχώρησε σε διάσωση λόγω της ολιγωρίας των Τούρκων.

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της, ενώ ένα μωρό σώθηκε την τελευταία στιγμή, όταν του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και με κάρπα ανέκτησε τις αισθήσεις του. Και οι δύο ήταν ανάμεσα στους 37 επιβαίνοντες της λέμβου, η οποία προσπάθησε να περάσει από τα απέναντι τουρκικά παράλια στη Σάμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Λιμενικοί μόλις προσέγγισαν την περιοχή ένας εκ των μεταναστών έσκισε την πνευστή λέμβο, η οποία βυθίστηκε. Άμεσα οι άντρες του Λιμενικού προχώρησαν στην διάσωση των επιβαινόντων, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Λιμεναρχείο Σάμου και από εκεί στην κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Ζερβού.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα υπήρξαν άλλα τέσσερα περιστατικά στα οποία προσπάθησαν μετανάστες να περάσουν στην Σάμο. Στα δύο περιστατικά τελικά η διάσωση έγινε από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής, ενω στο τρίτο περιστατικό κατάφεραν να αποβιβαστούν στο Ακρωτήριο Πράσο οι μετανάστες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται άλλο περιστατικό στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου.

Σύφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι μεταναστευτικές ροές ήταν αυξημένες τον Ιούλιο του 2023 κατά 60% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, ενώ τον Αύγουστο φτάνει το 80% σε σχέση με τον Αύγουστο το 2022, χωρίς ο μήνας να έχει ακόμα κλείσει. Η αύξηση παρατηρείται στη χερσαία οδό του Εβρου, αλλά και στα νησιά, με τη Λέσβο να είναι το νησί που βλέπει συγκριτικά τη μεγαλύτερη επιβάρυνση αυτή την περίοδο, αν και οι δομές που υπάρχουν έχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ