Belharra: Η μόνη επιλογή του Πολεμικού μας Ναυτικού (video)

belharra
Ενημερώθηκε: 03/09/19 - 20:43

Eδώ και αρκετό καιρό πολλά γράφονται γύρω από την «συμφωνία» προμήθειας δύο φρεγατών Belharra. Προς το παρόν όπως αναφέρουν τα περισσότερα αμυντικά site τίποτα ακόμα δεν είναι βέβαιο. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν πηγές του ΠΝ είναι απαραίτητες για τoν στόλου μας. 

Το defencereview.gr αναφέρει ότι πηγές από το περιβάλλον του Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη σχολιάζουν πως οι [email protected] αποτελούν μονόδρομο τη δεδομένη χρονική στιγμή για την ανανέωση του Στόλου και του κορμού του, δηλαδή των φρεγατών. Ευλόγως δημιουργείται το ερώτημα γιατί αποτελούν μονόδρομο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των επιτελών του ΠΝ μόνον η Γαλλία φέρεται να προσφέρει ολοκληρωμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο ικανό να στηρίξει την προμήθεια δύο πλοίων για το ΠΝ. Απαντώντας στην ερώτηση του γράφοντα αναφορικά με τη διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού ώστε να λάβει χώρα ανταγωνιστικός διάλογος διασφαλίζοντας διαφάνεια, ποιότητα και τιμή οι επιτελείς του ΠΝ απαντούν πως δυνατότητα σύναψης σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της οποιαδήποτε εταιρείας με το ανάλογο πρόγραμμα αποπληρωμής δεν υπάρχει ελέω της υπό χρηματοδότησης. Ως εκ τούτων η Γαλλική πρόταση προσφέρει δύο πλοία στα πλαίσια συμφωνίας G2G (Goverment to Goverment) με χρηματοδότηση από γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη κατασκευάστρια εταιρεία και ακολούθως μακροχρόνια αποπληρωμή από το ελληνικό στο γαλλικό δημόσιο.

Σύμφωνα με το πλάνο των διαπραγματεύσεων το ΥΠΕΘΑ θα καταβάλει τίμημα ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για δύο πλοία και ακολούθως θα υπάρξει μακροχρόνια αποπληρωμή. Ότι συμβαίνει περίπου με τα Αμερικανικά FMS.

Διαβάστε επίσης: Έρχονται οι φρεγάτες «φρούρια» που θα «κλειδώσουν» το Αιγαίο για τους Τούρκους

 

Δεν υπάρχουν άμεσα μεταχειρισμένα πλοία

Στον τομέα των μεταχειρισμένων πλοίων όπως μας τονίστηκε δεν υπάρχει κάποια άμεσα διαθέσιμη επιλογή πλοίου. Οι Αυστραλιανές φρεγάτες εξετάστηκαν ενδελεχώς όμως βρέθηκαν σε πολύ κακή κατάσταση και απαιτούσαν εκτεταμένες δαπάνες συντήρησης και απόκτησης αποθέματος πυρομαχικών επιπρόσθετα του αρχικού κόστους απόκτησης που είχε υπολογιστεί στα 180 εκατομμύρια ευρώ για δύο πλοία. Εξετάστηκαν επιλογές και από άλλα Ναυτικά όμως κανένα δεν έχει σε άμεσο ορίζοντα διαθέσιμα πλοία.  

Πάντως ο απώτερος στόχος του ΠΝ είναι τουλάχιστον 4 με 6 πλοία. Γι αυτό και όπως λένε: «ας κάνουμε την αρχή με τις [email protected] γιατί αλλιώς θα μείνουμε με ότι έχουμε».

Τι θα μπορούν να κάνουν 
 

H φρεγάτα Belharra της Naval Group (διάδοχος μιας σειράς κορυφαίων φρεγατών La Fayette, Horizon, FREMM) είναι μια συμπαγής φρεγάτα εκτοπίσματος 4.400 τόνων, ικανή να εκπληρώνει πολλαπλούς ρόλους και αποστολές, επιχειρώντας μόνη της ή εντός ενός ναυτικού σχηματισμού, πραγματοποιώντας αποστολές μεγάλης διάρκειας και βεληνεκούς στην ανοικτή θάλασσα ή στο πλαίσιο αποστολών επιτήρησης των ακτών, σε ένα πυκνό και εχθρικό θαλάσσιο περιβάλλον.

Η φρεγάτα Belharra θα προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, μια άνευ προηγουμένου ικανότητα ανίχνευσης αεροσκαφών και ενισχυμένη ικανότητα πολέμου επιφάνειας-αέρος. Αποτελεί δηλαδή μία πλατφόρμα πολλαπλών αποστολών, στην οποία θα προστεθούν επίσης ικανότητες που ανταποκρίνονται σε νέες απειλές όπως ασύμμετρος πόλεμος ή υπεράσπιση στον κυβερνοχώρο.

Η Γαλλική φρεγάτα ανταποκρίνεται σε όλες τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωση της εθνικής κυριαρχίας, της προστασίας της ΑΟΖ και την συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Οι κύριες επιχειρησιακές της δυνατότητες είναι:

 • η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,
 • η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου,
 • η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,
 • η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας

Κύρια Χαρακτηριστικά:

 • Μήκος: 121 μ
 • Πλάτος: 18 μ
 • Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
 • Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
 • Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
 • Αυτονομία: 45 ημέρες
 • Πλήρωμα: 125 άτομα
 • Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
 • Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV

 

To παρακάτω βίντεο αναρτήθηκε από την ESTIA TV

 

Πληροφορίες από onalert.gr,  defencereview.gr