Δικηγόρος Ηριάννας: «Το τραύμα του κράτους δικαίου δεν επουλώθηκε σήμερα»

Δικηγόρος Ηριάννας: «Το τραύμα του κράτους δικαίου δεν επουλώθηκε σήμερα»
Ενημερώθηκε: 18/07/17 - 13:11
Του Ηρακλή Κακαβάνη

Παραμένουν στη φυλακή η Ηριάννα Β. Λ. και ο Περικλής Μ. αφού με απόφαση του 5μελούς Εφετείου απορρίφτηκε το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.

Γεγονός είναι ότι η απόφαση εξέπληξε και προκάλεσε αγανάχτησηκαι ερωτήματα σε ενα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, μιας και - όπως εκτιμούν νομικοί - δεν υπάρχουν σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος της, κάτι που φάνηκε και στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Ζητήσαμε από τον κ. Θεόδωρο Μαντά, δικηρόρο της Ηριάννας Β.Λ. να μας σχολιάσει την απόφαση των δικαστών να απορρίψουν το αίτημα αναστολής που κατέθεσε η Ηριάννα:

«Το τραύμα του κράτους δικαίου δεν επουλώθηκε σήμερα. Το πενταμελές Εφετείο Αθηνών, με οριακή πλειοψηφία διαφοράς μόλις μίας ψήφου, αρνήθηκε στην Ηριάννα το δικαίωμα να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, στη ζωή της και στην οικογένειά της.

Ευχαριστούμε το σύνολο της κοινωνίας που στάθηκε κοντά στην Ηριάννα, στον αγώνα και στην αγωνία της.

Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί με επιμονή προκειμένου η Ηριάννα να επιστρέψει στη ζωή».

Οπως μας εξήγησαν από τη νομική ομάδα πυο χειρίζονται την υπόθεση, το επόμενα βήματα είναι η εκ νέου κατάθεση αίτηση αναστολής, η οποία λόγω των διακοπών του Αυγούστου θα εξεταστεί τον Οκτώβριο (με διαφορετική συνθεση δικαστηρίου). Ομως το βασικό ζητούμενο είναι η επίσπευση του Εφετείου, το οποίο με τα τωρινά δεδομένα προσδιορίζεται για τον Ιούνιο του 2018.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ηριάννα Β. Λ., υποψήφια διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 χρόνια, χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή ποινής, με μοναδικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA. Ίδια είναι και η ποινή του Περικλή Μ., πτυχιούχου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και με τα ίδια ανύπαρκτα στοιχεία, ένα μοναδικό αμφιλεγόμενο δείγμα DNA. Και οι δύο έχουν καταδικαστεί ως μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» με το 187Α του Ποινικού Κώδικα.