Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία - Εφιαλτικοί οι αριθμοί νεκρών και διασωληνωμένων

Δραματικη η κατάσταση στα νοσοκομεία - Εφιαλτικοί οι αριθμοί νεκρών και διασωληνωμένων
Ενημερώθηκε: 23/11/20 - 09:39

Κορονοϊός:  Εφιαλτική οι αριθμοί των νεκρών το Σαββατοκύριακο και δραματικές οι περιγραφες μάχιμων γιατρών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπου η πληρότητα φτάνει το 100%.

Χειρουργεία, μονάδες ανάνηψης και άλλες μετεγχειρητικής φροντίδας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και όμορων νομών έχουν μετατραπεί σε ιδιότυπες μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19 και όσες κλίνες εντατικής μένουν κενές είτε λόγω βελτίωσης της κατάστασης της υγείας των ασθενών είτε λόγω του μοιραίου, καταλαμβάνονται σχεδόν αμέσως από άλλους ασθενείς.

Ακόμα και οι απλές κλίνες COVID στο ΕΣΥ πλέον δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να επιταχθούν δύο ιδιωτικές κλινικές. Μεσα στη βδομάδα θα τεθεί σε λειτουργία κινητή υγειονομική μονάδα εκτάκτων αναγκών στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Και ο μεγάλος φόβος που διατυπώνουν οι νοσοκομειακοί είναι «να μη νοσήσει το προσωπικό μας», αφού όταν η κατάσταση είναι οριακή, οποιαδήποτε απουσία μετράει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, περίπου 1.500 υγειονομικοί είναι προσωρινά «εκτός μάχης» λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό. Από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι σε αναρρωτική περίπου 500 υγειονομικοί, από της Θεσσαλίας 250 και από της Αθήνας 420. 

Επιπλέον εθελοντές νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ από περιοχές της χώρας όπου –προς το παρόν– δεν έχουν αισθανθεί την ασφυκτική πίεση του κορωνοϊού, σπεύδουν στη Θεσσαλονίκη και ρίχνονται στη «μάχη».

Στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου μπορεί η εικόνα να είναι καλύτερη, ωστόσο η πίεση αυξάνεται –την Παρασκευή το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ COVID ήταν στο 80%– και υπάρχει φόβος ότι τα νοσοκομεία θα ζήσουν εικόνες Θεσσαλονίκης. «Υπάρχει τρομερή πίεση, είναι πάρα πολλά τα περιστατικά  και όσο αυξάνονται τα κρούσματα αυξάνονται και οι νοσηλείες»,

Από τα επιδημιολογικά δεδομένα καταγράφεται σταθεροποίηση στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική ενώ στη Θεσσαλία παραμένουν αυξητικές οι τάσεις στα κρούσματα κορωνοϊού. Ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για την επιδημιολογική καμπύλη και την διαφαινόμενη αρχή της οριζοντιοποίησής της, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται πολύ για τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες ακόμη, καλούμενο να νοσηλεύσει χιλιάδες ασθενείς με λοίμωξη covid-19, υπερβαίνοντας τα όρια της αντοχής του. θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι τις επόμενες δύο βδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλούς αριθμούς νεκρών και διασωληνωμένων.

Οι περίπου 1.000 νέοι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που εισήχθησαν στα νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο, οι 559 διασωληνωμένοι που καταγράφηκαν έως και χθες το βράδυ και οι 211 άνθρωποι που κατέληξαν το προηγούμενο 48ωρο αποδεικνύουν τις συνθήκες πολέμου στο ΕΣΥ.

Πώς εξελίχθηκε το Σαββατοκύριακο

1.498 κρούσματα σε 12.698 τεστ ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ. Ποσοστό 11,7%!!! (2.311 κρούσματα χτες σε 22.798 τεστ, ποσοστό 10.13%)

103 νεκροί και 540 διασωληνωμένοι (Χτες είχαμε 522 διασωληνωμένους και 108 νεκρούς). Αν οι 103 νεκροί ήταν διασωληνωμένοι τις τελευταίες 24 ώρες είχαμε 121 νέες διασωληνώσεις.

Mεταξύ των 103 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους σήμερα 2 ήταν μεταξύ 18-39 ετών και 11 μεταξύ 40-64. Επίσης χτες διασωληνώθηκαν (τουλάχιστον) 4 ασθενείς ηλικίας 18-39 και (τουλάχιστον) 17 ασθενείς ηλικίας 40-64. Κανείς δεν είναι άτρωτος.

Πότε η άρση του lockdown 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα. Ακόμη και τότε όμως, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι περίπου στα 2.000 και ίσως και λίγο πιο κάτω, θα απέχουν πολύ από το όριο ασφαλείας που είναι τα 500 κρούσματα ημερησίως.

  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ