Έλληνες στρατιωτικοί: Δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα

Έλληνες στρατιωτικοί: Δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα
Ενημερώθηκε: 02/03/18 - 22:58

Και επισήμως κρατούμενοι των Τούρκων οι Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν, και θα περάσουν από δίκη, με κατηγορίες που περιλαμβάνουν την παράνομη είσοδο στο έδαφος της Τουρκίας αλλά και την κατασκοπία.

Αν επαληθευτούν οι κατηγορίες περί κατασκοπίας η κατάσταση ασφαλώς περιπλέκεται. Από την πρώτη στιγμή η Αθήνα μετέδιδε κλίμα αισιοδοξίας, σύμφωνα με το οποίο η υπόθεση της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας θα τελειώσει θετικά σήμερα, κάτι που περιπλέκεται με τις τελευταίες εξελίξεις, της επίσημης κράτησης.Μόνο που όπως διαφαίνεται, η αισιοδοξία είναι υπέρμετρη και δεν πρόκειται να τελειώσει εντός των επόμενων ωρών η απελευθέρωσή τους.    

Για κατηγορία κατασκοπίας εναντίον των Ελλήνων στρατιωτικών γράφουν οι Τούρκοι!

 

Στη δημοσιότητα ήρθαν και φωτογραφίες από την μεταγωγή των δύο στρατιωτικών στο δικαστήριο της Ανδριανούπολης

"

"

"

"Δεν είμαστε πράκτορες"

“Δεν είμαστε πράκτορες”, φέρονται να είπαν αρχικά στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες.Μάλιστα, ο  Άγγελος Μιτρετώδης φέρεται να κατέθεσε ότι κατά τις 10.30 βγήκαν σε περιπολία.  «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να κατέθεσε.

Οι κατηγοριές

 

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό πρακτορείο που επικαλείται τα τουρκικά Μέσα, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κουκλατζής έχουν προφυλακιστεί με την κατηγορία για “παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής”, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η λογική της προφυλάκισης ελήφθη, για 4 λόγους:  Υποψίας ότι θα αποδράσουν, “υποψία παραποίησης στοιχείων”, για ‘μη άδεια παραμονής τους στην Τουρκία”, για ‘πιθανότητα διαφυγής τους στο εξωτερικό”.

 

Όπως αναφέρει η Sözcü και το nTV, ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετόδης και ο λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης, συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχεία του τουρκικού στρατού. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο το οποίο και διέταξε τη σύλληψή τους.

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν από το ότι οι δύο συλληφθέντες κατέγραφαν με τα κινητά τους τηλέφωνα κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων, και για αυτό τους επιδόθηκε η κατηγορία της κατασκοπείας, κάτι που όπως φαίνεται δεν ισχύει τελικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος παραδέχτηκε ότι οι στρατιωτικοί μας θα περάσουν από δίκη, αλλά χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη τυπική. Επίσης έκανε λόγο για επικοινωνία του Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Βαγγέλη Αποστολάκη με τον Τούρκο Αρχηγό Χ.Ακάρ. Η επικοινωνία όπως ανακοίνωσε έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Κουβέλης: Σύντομα οι δύο συλληφθέντες στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, o αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, εμφανίστηκε αισιόδοξος, σε σχετική ερώτηση  του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, σχετικά με την πλήρη ενημέρωση για το συμβάν στον Έβρο.

Ο κ. Κουβέλής, σύμφωνα με το ΚΚΕ,  διαβεβαίωσε τον κ. Παφίλη ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα.

Πώς και πού πιάστηκαν οι Έλληνες στρατιωτικοί από τους Τούρκους στον Έβρο!  

Κατά πληροφορίες συλληφθέντες από τους Τούρκους είναι ένας Ανθυπολοχαγός κι ένας ΕΠΟΠ, οι οποίοι βρέθηκαν στο δάσος Καστανιών. Στο χάρτη η εκτιμώμενη περιοχή σύλληψής τους από τους Τούρκους.

χάρτης

Η εντύπωση που υπάρχει είναι πως οι Τούρκοι σκόπιμα προχώρησαν στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Δηλαδή είχαν στείλει στη περιοχή περίπολο με στόχο τη σύλληψη Ελλήνων. Περιστατικά κατά τα οποία Έλληνες ή Τούρκοι στρατιωτικοί παραβιάζουν κατά λάθος τη συνοριακή γραμμή στο συγκεκριμένο σημείο είναι συχνά. Πόσο μάλλον αυτές τις ημέρες που η κακοκαιρία και η χιονόπτωση είναι συνεχή. Συνήθως αυτές οι περιπτώσεις επιλύονται σε λίγες ώρες σε χαμηλό επίπεδο. Τώρα κοντεύουμε να συμπληρώσουμε ένα 24ωρο και η διαχείριση γίνεται από “τα ψηλά”.

Από την ώρα που έγινε γνωστό το περιστατικό υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας του ΥΠΕΞ αλλά και του ΥΠΕΘΑ για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών.

Ερώτημα πρώτο: τι ώρα ενημέρωσε το ΓΕΣ την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ;

Ερώτημα δεύτερο: όπως γράψαμε το τελευταίο διάστημα υπήρχαν περιστατικά από τα οποία φαινόταν πως οι Τούρκοι εκτός από τις εναέριες και θαλάσσιες προκλήσεις κάτι ετοίμαζαν και στο έδαφος. Είχε εκτιμηθεί ο κίνδυνος ενός επεισοδίου όπως αυτό που έγινε χθες στις Καστανιές; Είχαν ληφθεί κάποια επιπλέον μέτρα για τα περίπολα;

Ερώτημα τρίτο: την απάντηση σ΄ αυτό το ερώτημα θα μας τη δώσουν οι Τούρκοι σύντομα. Έχει να κάνει με τον τρόπο και την ένταση που θέλουν να εκμεταλλευθούν τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών.

Με πληροφορίες από το Militaire.gr