Επικίνδυνα «παιχνίδια» των Τούρκων στο Αιγαίο - Σαν να επιδιώκουν «ατύχημα» με σκάφος της Frontex

Επικίνδυνα παιχνίδια των Τούρκων στο Αιγαίο  Σαν να επιδιώκουν «ατύχημα» με σκάφος της Frontex
Ενημερώθηκε: 05/05/21 - 14:38

Το θράσος των τούρκων στο Αιγαίο δεν έχει όριο και τείνει να γίνει και επικίνδυνο. Την προηγούμενη βδομάδα (26 και 27 Απριλίου) έλαβαν χώρα ελληνικά χωρικά ύδατα δυο αρκετά σοβαρά περιστατικά. Τουρκικές ακταιωροί εισήλθαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και λίγο έλειψε να συγκρουστούν με σκάφη της Frontex έξω από τη Χίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επκαλείται το protothema.gr στις 26 Απριλίου και ώρα 23:40 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Χίου τουρκική ακταιωρός εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς με ταχύτητα 35 κόμβων. Μάλιστα έφτασε μόλις δέκα μέτρα από την πλώρη του φιλανδικού σκάφους της Frontex και τελευταία στιγμή άλλαξε πορεία με αποτέλεσμα να μην υπάρξει σύγκρουση. Το σκάφος ζήτησε άμεσα την αποχώρηση του τουρκικού, κάτι το οποίο έγινε τελικά δέκα λεπτά αργότερα.

Αντίστοιχα στις 7:20 το πρωί της 27ης Απριλίου σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πέρασε σε απόσταση «αναπνοής» από σουηδικό σκάφος της Frontex, σε περιοχή ανατολικά της Χίου. Μετά από λίγο αποχώρησε. Και στις δυο περιπτώσεις δεν υπήρχαν ελληνικά σκάφη του Λιμενικού καθώς το συγκεκριμένα σημεία καλύπτονταν από την Frontex.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ενημερωθεί ο Διευθυντης της Υπηρεσίας, ο οποιος χαρακτήρισε τα συμβάντα ως «εξαιρετικά σοβαρά». Τόνισε ακόμη πως αναμένεται να συζητηθούν στο συμβούλιο της Frontex που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, ενώ όπως λένε οι ίδιες πηγες έχει ήδη ενημερωθεί και ο Αντιπροεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαριτης Σχοινάς και η Επίτροπος Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον και έχει διαταχθεί και έρευνα.