Έρχονται οι Αμερικανοί στο Αιγαίο

Αμερικανική βοήθεια στο Αιγαίο!
Ενημερώθηκε: 15/04/16 - 09:14
Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Αμερικανική βοήθεια στο Αιγαίο! Σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση που έχει η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ , οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να εμπλακούν ενεργά στο Αιγαίο με αφορμή το προσφυγικό.

 

Σύμφωνα ε την ενημέρωση που έχει η Αθήνα ,οι ΗΠΑ:

•Σχεδιάζουν την αποστολή ενός τουλάχιστον πλοίου στο Αιγαίο για το προσφυγικό θέμα.

•Θα προτείνουν την αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού της Ακτοφυλακής τους στην περιοχή. Το σχέδιο προβλέπει να επιβαίνουν οι Αμερικανοί σε σκάφη της ελληνικής και τουρκικής Ακτοφυλακής ώστε "να βοηθήσουν στην συνεργασία των δύο πλευρών". Να κανουν τον διαιτητή δηλαδή. Κάτι που η Αθήνα δείχνει να επιθυμεί, όχι όμως και η Τουρκία.

•Ανάμεσα στ΄ άλλα προτάθηκε και η αποστολή τεχνολιγικού εξοπλισμού. Για παράδειγμα οι Αμερικανοί έχουν πει ότι μπορούν να στείλουν αερόστατα τα οποία θα "δέσουν" σε νησιά του Αιγαιου και θα μεταδίδουν μέσω των συστημάτων που διαθέτουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο,ώστε να ελέγχονται καλύτερα οι προσφυγικές ροές.

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται θετικές στο να "ανοίξουν" οι περιπολίες και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου που θα περιλαμβάνουν τη Σάμο ,την Ικαρία αλλά και τα Δωδεκάνησα. Τουλάχιστον αυτό λένε σε Έλληνες αξιωματούχους τους οποίους ενημέρωσαν στις Βρυξέλλες. Η ενημέρωση αυτή έχει μεταφερθεί εγγράφως στην ελληνική κυβέρνηση.

Η Αθήνα στη συγκεκριμένη συγκυρία επιθυμεί όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα. Δεν είναι καθόλου βέβαιη ότι η Τουρκία έχει την ίδια άποψη. Το να επιβληθεί "αμερικανική διαιτησία" στο Αιγαίο δεν εξυπηρετεί την Άγκυρα.Είμαστε βέβαιοι ότι εξυπηρετεί εμάς θα πείτε; Με την ένταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα φαίνεται ότι είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους "προστασία".