Εξελίξεις τις επόμενες ημέρες στο ζήτημα της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών Belharra

 Εξελίξεις τις επόμενες ημέρες στο ζήτημα της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών Belharra
Ενημερώθηκε: 09/09/19 - 10:13

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις στο ζήτημα της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών Belharra, οι οποίες αποτελούν μονόδρομο τη δεδομένη χρονική στιγμή για την ανανέωση του Στόλου και του κορμού του, δηλαδή των φρεγατών.

Η αρχική συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι είναι η προμήθεια δύο φρεγατών από τις επτά που θα ναυπηγηθούν τα επόμενα χρόνια στη Γαλλία (τη δεύτερη και την τέταρτη ή πέμπτη), με ένα ευέλικτο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Γι' αυτή την προμήθεια θα απαιτηθούν 2 δισ. ευρώ (για τα δύο πλοία και οπλικά συστήματά τους), ενώ η Αθήνα δεσμεύεται ότι θα προμηθευτεί και τις επόμενες δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού από τη Γαλλία.

Ενα από τα δύσκολα σημεία είναι το είδος αντιαεροπορικής προστασίας που παρέχεται από αυτά τα πλοία. Ενα δεύτερο αφορά την παράκαμψη των Ελληνικών Ναυπηγείων, τα οποία παραμένουν ένας γρίφος που η κυβέρνηση καλείται να λύσει. Τις αμέσως επόμενες ημέρες μια κοινή επιτροπή, αποτελούμενη από στελέχη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αλλά και υπό την επίβλεψη του Μεγάρου Μαξίμου, θα ξεκινήσει τις επαφές με τους Γάλλους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική έκθεση που θα περιέχει τι ακριβώς επιζητεί η Αθήνα από τις νέες φρεγάτες, η πρώτη από τις οποίες δεν αναμένεται να έχει παραδοθεί στο Π.Ν. πριν από το 2025-2026.

Τι θα μπορούν να κάνουν 
 

H φρεγάτα Belharra της Naval Group (διάδοχος μιας σειράς κορυφαίων φρεγατών La Fayette, Horizon, FREMM) είναι μια συμπαγής φρεγάτα εκτοπίσματος 4.400 τόνων, ικανή να εκπληρώνει πολλαπλούς ρόλους και αποστολές, επιχειρώντας μόνη της ή εντός ενός ναυτικού σχηματισμού, πραγματοποιώντας αποστολές μεγάλης διάρκειας και βεληνεκούς στην ανοικτή θάλασσα ή στο πλαίσιο αποστολών επιτήρησης των ακτών, σε ένα πυκνό και εχθρικό θαλάσσιο περιβάλλον.

Η φρεγάτα Belharra θα προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, μια άνευ προηγουμένου ικανότητα ανίχνευσης αεροσκαφών και ενισχυμένη ικανότητα πολέμου επιφάνειας-αέρος. Αποτελεί δηλαδή μία πλατφόρμα πολλαπλών αποστολών, στην οποία θα προστεθούν επίσης ικανότητες που ανταποκρίνονται σε νέες απειλές όπως ασύμμετρος πόλεμος ή υπεράσπιση στον κυβερνοχώρο.

Η Γαλλική φρεγάτα ανταποκρίνεται σε όλες τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωση της εθνικής κυριαρχίας, της προστασίας της ΑΟΖ και την συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Οι κύριες επιχειρησιακές της δυνατότητες είναι:

 • η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,
 • η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου,
 • η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,
 • η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας

Κύρια Χαρακτηριστικά:

 • Μήκος: 121 μ
 • Πλάτος: 18 μ
 • Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
 • Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
 • Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
 • Αυτονομία: 45 ημέρες
 • Πλήρωμα: 125 άτομα
 • Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
 • Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV

 

To παρακάτω βίντεο αναρτήθηκε από την ESTIA TV