Εξέλιξη που θυμίζει... Χίτσκοκ στις Βρυξέλλες: Και τρίτο προσχέδιο

Εξέλιξη που θυμίζει... Χίτσκοκ στις Βρυξέλλες: Και τρίτο προσχέδιο
Ενημερώθηκε: 02/10/20 - 00:37

Σε διπλωματικό θρίλερ, ίσως και άνευ προηγουμένου, εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουμε φτάσει στην κατάθεση από την πλευρά του Σαρλ Μισέλ του τρίτου διαδοχικού προσχεδίου, αφού τα δυο πρώτα είτε απορρίφθηκαν, είτε δεν ικανοποιούσαν την Ελληνική και την Τουρκική πλευρά που διεμήνυσαν πως δεν θα το υπογράψουν.

Η μη υπογραφή τους, οφείλεται - κατά τα λεγόμενά της ελληνικής πλευράς - στην μη ύπαρξη προοπτικής κυρώσεων προς την Τουρκία, σε περίπτωση που εκείνη συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων "καλεί την Τουρκία να εμπλακεί σε διάλογο με αντικείμενο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφωνιών με την Κύπρο" και υπογραμμίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως δεσμευμένο στην επίλυση του κυπριακού.

Στο νέο προσχέδιο, σύμφωνα με το Politico υπογραμμίζεται επίσης ότι η ΕΕ "σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων τότε θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τις επιλογές στη διάθεσή της, περιλαμβανομένων και αυτών που περιέχονται στο άρθρο 29 και το άρθρο 215 της Συνθήκης της ΕΕ ώστε να περιφρουρήσει τα συμφέροντα των κρατών μελών".

Όπως εξήγησε δε ο ανταποκριτής των FT, παρά το γεγονός ότι το προσχέδιο δεν κάνει αναφορά συγκεκριμένα σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, ανοίγει ωστόσο το δρόμο για τη χρήση όλων των εργαλείων στη βάση των Άρθρων 29 και 215 της Συνθήκης της ΕΕ όπου γίνεται σαφής αναφορά σε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων. Αυτό θα συζητηθεί αμέσως μετά το δείπνο. Το Politico επικαλείται ισχυρισμούς Έλληνα αξιωματούχου και αναφέρει ότι το νέο προσχέδιο θα έχει σαφή αναφορά στην Τουρκί», δεν θα περιλαμβάνει ωστόσο τη λέξη «κυρώσεις».

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ