Ευρωπαϊκές τράπεζες σε αναζήτηση ευρωπαϊκής πιστωτικής κάρτας - αντιπάλου της MasterCard και της Visa

Ευρωπαϊκές τράπεζες σε αναζήτηση ευρωπαϊκής πιστωτικής κάρτας - αντιπάλου της MasterCard και της Visa
Ενημερώθηκε: 29/11/20 - 16:05

Την υιοθέτηση μιας ευρωπαικης πιστωτικής κάρτας -αντιπάλου της MasterCard και της Visa- εξετάζουν πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες για να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα πληρωμών. « Ο στόχος είναι να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πιστωτική κάρτα ανεξάρτητη  από την Mastercard και τη Visa» γράφει  η γερμανική ιστοσελίδα Stadt Bremerhaven.

Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει οτι γι αυτό το πείραμα υπάρχει ελπίδα να χρησιμοποιηθούν χρήματα από το ταμείο Ανακαμψης  της ΕΕ.

Καποιοι οικονομολόγοι παντως κάνουν λόγο για μια πολύ επικίνδυνη ιδέα ,γιατί η Mastercard και η Visa και οι συνεργάτες τους προσφέρουν αξιόπιστες και καθιερωμένες λύσεις. «Μια πιστωτική κάρτα  της ΕΕ θα πρέπει να παρέχει κάτι ιδιαίτερο για να προσελκύσει άτομα» γράφει η ιστοσελίδα της Βρέμης προσθέτοντας οτι  έχει ήδη ιδρυθεί μια προσωρινή εταιρεία -η  Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πληρωμών (EPI).

Ο στόχος είναι η απόσπαση  περίπου του 65% των πληρωμών στην Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο έως το 2025. Πολλές μεγάλες τράπεζες από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία ,την Ισπανία και τη Γερμανία θέλουν να λάβουν μέρος στο σχέδιο αυτό - συμπεριλαμβανομένων και των γερμανικών ταμιευτηρίων.
Οι τράπεζες ελπίζουν ετσι να εξοικονομήσουν χρήματα ή να αποσυνδεθούν από τη Visa και την Mastercard.