«Γέφυρα 1»: Τρίμηνη παράταση σε επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων

 
 «Γέφυρα 1»: Τρίμηνη παράταση σε επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων

Ενημερώθηκε: 28/08/21 - 13:32

Την τρίμηνη παράταση του προγράμματος «Γέφυρα 1» μέσω του οποίου επιδοτούνται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων για όσα νοικοκυριά επλήγησαν από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, εξετάζει η κυβέρνηση. Την ευχέρεια επέκτασης του μέτρου για άλλους τρεις μήνες επιτρέπει ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχει ακόμη εξαντληθεί παρέχοντας τη δυνατότητα περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί με τους θεσμούς από τη μεθεπόμενη εβδομάδα και εφόσον συμφωνηθεί, θα τεθεί άμεσα σε ισχύ δίνοντας περαιτέρω ανάσα στα νοικοκυριά, ώστε να μεταβούν ομαλότερα στο καθεστώς της πλήρους δόσης από τις αρχές του επόμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» επιδοτούνται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων για εννέα μήνες με βάση ξεχωριστή κλίμακα ανάλογα με την κατάσταση του δανείου, δηλαδή εάν ήταν εξυπηρετούμενο ή δάνειο σε καθυστέρηση. Το ποσοστό της επιδότησης ξεκινούσε από το 90% και μειωνόταν ανά τρίμηνο.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, στις 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η ένατη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης του προγράμματος «Γέφυρα 1» και η πρώτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», μέσω του οποίου επιδοτούνται οι δόσεις επιχειρηματικών δανείων για οκτώ μήνες. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, οι πληρωμές του προγράμματος «Γέφυρα 1» ανήλθαν συνολικά στα 20,4 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 115.447 δανείων και 73.704 δικαιούχων. Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες οκτώ φάσεις πληρωμών, των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 185,5 εκατ. ευρώ. Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η επιδότηση του 90% των δόσεων του προγράμματος «Γέφυρα 1», η κυβέρνηση θα έχει καταβάλει περί τα 230 εκατ. ευρώ με συνέπεια να παραμένει αδιάθετο ένα ποσό της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για την επέκταση του προγράμματος, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσοστά επιδότησης θα είναι μειωμένα για όλες τις κατηγορίες δανείων.

Πηγή: Καθημερινή