Γιατί δεν πήγαν στην ορκωμοσία Ερντογάν οι Παυλόπουλος - Τσίπρας

Γιατί δεν πήγαν στην ορκωμοσία Ερντογάν οι Παυλόπουλος - Τσίπρας
Ενημερώθηκε: 09/07/18 - 09:57

Aρνητικά, απάντησαν στην πρόσκληση της Άγκυρας να παραβρεθούν στην ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο ‘Ελληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα, ενώ ο «παρών» θα δώσει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Στην ορκωμοσία Ερντογάν, πάντως, δεν μετέβησαν και οι τέσσερις Έλληνες μειονοτικοί βουλευτές, παρότι προσεκλήθησαν

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας -που έχει ήδη συγχαρεί τηλεφωνικά τον Ταγίπ Ερντογάν- θα συναντηθεί μαζί του Τετάρτη ή Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικοί κύκλοι, αναφερόμενοι στην παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν κατηγορούν ευθέως την πρώην υπουργό Εξωτερικών και τη Νέα Δημοκρατία για "υποκρισία" στο συγκεκριμένο θέμα.

"Δεν μπορούν να κατηγορούν – και μάλιστα με άθλιο τρόπο- την κυβέρνηση γιατί προσκάλεσε στην Αθήνα τον Ταγίπ Ερντογάν και οι ίδιοι να παραβρίσκονται στην ορκωμοσία του. Είναι τουλάχιστον υποκριτική μία τέτοια στάση" αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι επίσημοι που επιβεβαίωσαν ότι θα παραστούν στην τελετή στο προεδρικό μέγαρο είναι οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της ΠΓΔΜ, του Μόλδοβα, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Πακιστάν, του Κιργιστάν, του Σουδάν, της Γουινέας, της Ζάμπιας, της Γουινέας-Μπισάου, της Ισημερινής Γουινέας, της Σομαλίας, της Μαυριτανίας, της Γκαμπόν, του Τσαντ, του Τζιμπουτί, της Βενεζουέλας, όπως επίσης ο Εμίρης του Κατάρ και ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Συνολικά 28 ξένοι επίσημοι -ανάμεσά τους πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι, πρόεδροι κοινοβουλίων και υπουργοί- θα βρίσκονται στο προεδρικό μέγαρο.

Οι γενικοί γραμματείς του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών (D-8) όπως και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, θα είναι επίσης παρόντες.