Χαρδαλιάς για τις πλατείες: Ο κοροναϊός δεν κάνει ούτε πολιτικές ούτε κοινωνικές διακρίσεις

  Χαρδαλιάς για τις πλατείες: Ο κοροναϊός δεν κάνει ούτε πολιτικές ούτε κοινωνικές διακρίσεις
Ενημερώθηκε: 10/05/20 - 19:33

Αύριο κάνουμε ένα ακόμα βήμα, περνάμε στο δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων, με την επανεκκίνηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και την επιστροφή των μαθητών της Γ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Μπορεί τα στοιχεία να είναι πολύ καλά, αλλά είναι έτσι επειδή εφαρμόσαμε σωστά τα μέτρα», ανέφερε αρχικά ο υφυπουργός πολιτική προστασίας και πρόσθεσε: «Αντικατοπτρίζουν ότι κάναμε πριν από δυο εβδομάδες. Η συνέπεια και η πειθαρχία μας έφτασε σε αυτό το σημείο. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σε 10-15 μέρες από τώρα».

Οσον αφορά στις εικόνες που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πλατείες συνωστισμό πολιτών -ακόμα και επεισόδια- ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε με έντονο ύφος: «Θέλω να μιλήσω για την κατάσταση στις πλατείες με πολίτες να προσπαθούν να δώσουν πολιτική διάσταση στον συνωστισμό λες και αντιστέκονται σε κάτι. Είμαι ξεκάθαρος, ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους. Του «χτυπά» όλους ανεξαιρέτως. Μην θέτετε σε κίνδυνο ζωές.

Αυτές οι εικόνες δείχνουν έλλειψη σεβασμού στον συνάνθρωπο. Μπορεί να βγαίνουμε ξανά έξω, αλλά τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο. Οι κανόνες υγιεινής παραμένουν το σημαντικότερο στην καθημερινότητά μας. Ετσι θα μείνουμε ασφαλείς».

Επισήμανε πως η επιτυχία του νέου αυτού σταδίου και κάθε νέου σταδίου άρσης των μέτρων εξαρτάται από τη συνεπή τήρηση των κανόνων και των οδηγιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε αναλυτικά τις δραστηριότητες που επανεκκινούν αύριο, Δευτέρα, και τους κανόνες λειτουργίας τους. 

Ενημέρωσε πως από αύριο επανέρχονται στην εργασία του 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης, είπε πως επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία ανεστάλη. 

Ανακοίνωσε επίσης πως επιτρέπεται από αύριο η μετακίνηση προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών των ιδιοκτητών και εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από αύριο.