Το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην κανονικότητα μέχρι τις 14 Μαΐου

Το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην κανονικότητα μέχρι τις 14 Μαΐου
Ενημερώθηκε: 14/04/21 - 15:30

Σήμερα η «μικρή» επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει επί της πρότασης του υπουργείου Ανάπτυξης για πλήρη λειτουργία των κέντρων αισθητικής, των φροντιστηρίων και των εμπορικών κέντρων. Παράλληλα μέχρι την Παρασκευή οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν αποφασίσει και για την ευρύτερη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επιθυμεί την άμεση κατάργηση του click inside βάζοντας στην εξίσωση τα self tests. Ο βασικός σχεδιασμός θέλει, εάν και εφόσον είναι διαθέσιμα αρκετά self tests να διατεθούν για τους εργαζομένους του λιανεμπορίου.

Σε αυτη την κατεύθυνση ήταν και οι σημεριές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης. «Την Παρασκευή θα έχουμε την εικόνα της πανδημίας από όλη την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής δείχνει μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης. Αν συνεχιστεί θα μπορούμε να πάμε με τη διαδικασία των self test σε μεγαλύτερη χαλάρωση στο λιανεμπόριο» είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης.

«Μέχρι σήμερα από τη λειτουργία του λιανεμπορίου δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η κατάσταση στην πανδημία. Μέχρι σήμερα 10η μέρα. Ομως μέχρι τη 14η μέρα αυτό μπορεί να έχει αλλάξει» είπε και διευκρίνισε πως η όποια χαλάρωση δεν αφορά στα sms αλλά στον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργείται με τη μη λειτουργία των εμπορικών κέντρων και των mall.

Πρώτη προτεραιότητα για εμάς είναι η ομαλοποίηση της αγοράς, είπε. Αναφέρθηκε στα self test ως υπερόπλο που έφερε αισιοδοξία στην κοινωνία, "καθώς μας γλίτωσε από ένα μεγάλο κομμάτι του ιού" και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τη μεγάλη κορύφωση της πανδημίας την έχουμε αφήσει πίσω μας. Χαρακτήρισε ωστόσο πρόωρη την όποια συζήτηση για άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα.

Σε σχέση με το άνοιγμα της εστίασης, παρέπεμψε στις χθεσινές εικόνες από τη έναρξης λειτουργίας των παμπ στο Λονδίνο και εξέφρασε την ανησυχία του. "Αν αύριο ανοίγαμε εδω την εστίαση και βλέπατε αυτές τις εικόνες δεν θα τρομάζατε και λίγο; Καλό είναι να ξέρουμε τι ζητάμε. Να μην πάρουμε περισσότερα ρίσκα από όσα πρέπει. Να κανουμε βήματα προσεκτικά", είπε.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων, σύμφωνα με σημερινή δήλωση της κ. Κεραμεως το θέμα θα εξεταστεί μετά το Πάσχα.

Το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην κανονικότητα

Έτσι όπως ολα δείχνουν, Malls, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια μόνο όμως για τους μαθητές Λυκείου αναμένεται να σηκώσουν ρολά στις 19 Απριλίου, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα.

Συμφωνα με το σχεδιασμό ης κυβέρνησης, τo Σάββατο 24 Απριλίου, ενδέχεται να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου και οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν κανονικά, δίχως click away και click in shop / click inside.

Η εστίαση θα ανοίξει την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με τραπεζάκια και θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα προστασίας τόσο για εργαζομένους όσο και για πελάτες. Πάντως στο τραπέζι είναι ακόμη μία ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης, αυτή της 10ης Μαΐου.

Μάλιστα, πιθανολογείται να τεθεί σε ισχύ και μειωμένο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα της εστίασης αλλά και η παραχώρηση επιπλέον εξωτερικού χώρου.

Στις 14 Μαΐου θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει επίσης πως τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα. Όπως είπε σήμερα ο Στ. Πέτσας, «επειδή πλησιάζει η 14η Μαΐου – ημέρα ανοίγματος του Τουρισμού- είναι δύσκολο να επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους τουρίστες και όχι για τους Έλληνες πολίτες».

«Έχουμε προσπαθήσει να βρούμε λύσεις όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους Ευρωπαίους», είπε για το διαβατήριο εμβολιασμού.

Τι θα γίνει με το Πάσχα

Υπάρχου επιστήμονες που προειδοποιούν ότι είναι ρίσκο οι μετακινήσεις το Πάσχα. Όμως το βασικό σενάριο θέλει όσους επιθυμούν να φύγουν από τις πόλεις να έχουν απαραιτήτως διενεργήσει αυτοδιαγνωστικό έλεγχο εντός 24ώρου το αρνητικό αποτέλεσμα του οποίου να μπορούν να επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. Στο ίδιο πλαίσιο μία ακόμα ομάδα που θα μπορεί να ταξιδέψει είναι και οι εμβολιασμένοι οι οποίοι θα φέρουν και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τέλος ανάμεσα σε αυτά που συζητούνται είναι η πιστοποίηση αυτών που έχουν νοσήσει, ωστόσο το κόστος του τεστ αντισωμάτων στρέφει και αυτή την ομάδα στα self tests.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αποφάσεις είναι στα χέρια των επιστημόνων οι οποίοι λαμβάνουν υπόψιν τους και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα self tests αλλά και την επιδημιολογική εικόνα που επηρεάζει φυσικά και την κατάσταση στα νοσοκομεία. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές της Μεγάλης Βδομάδας.