«Η μπίζνα με τα τάματα» - Ο κοριός της ΕΥΠ αποκαλύπτει σκάνδαλο με παπάδες και δικαστές

 
«Η μπίζνα με τα τάματα» - Ο κοριός της ΕΥΠ αποκαλύπτει σκάνδαλο με παπάδες και δικαστές

Ενημερώθηκε: 30/04/17 - 12:37

Τέσσερις ξεχωριστές εισαγγελικές έρευνες, βρίσκοντα σε εξέλιξη σήμερα, και όλες αφορούν κάποιο κομμάτι του μεγάλου κυκλώματος με παπάδες και δικαστές που έκανε την «μπίζνα με τα τάματα», την οποία αποκάλυψε ο κοριός της ΕΥΠ.

«διαχείριση» των ταμάτων

Από την έρευνα του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι ήταν αφανείς ιδιοκτήτες εταιρείας εμπορίας χρυσού, που είχε αναλάβει τη από προσκυνηματικό χώρο.

Μετέφεραν δηλαδή τα χρυσά τάματα στην Τουρκία για λιώσιμο και καθαρισμό και στη συνέχεια απέδιδαν το χρυσάφι (σε πλάκες) στο εκκλησιαστικό ίδρυμα.

Εκκλησία

Όπως όμως οι ίδιοι ανέφεραν σε συνομιλίες τους, δεν ακολουθούσαν τις νόμιμες διαδικασίες κάτι που τους απέφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη, ενώ για να διατηρούν σε ισχύ τη σύμβασή τους με την έδιναν “μίζες” σε ιερωμένους.

φορτία χρυσού

Όταν μάλιστα ένα από τα δεσμεύθηκε από τελωνειακή αρχή της χώρας, κατάφεραν να αποδεσμεύσουν – όπως ανέφεραν στις συνομιλίες τους- χάρη στη διαμεσολάβηση στελέχους του υπουργείου Οικονομικών.

Η παρακολούθηση ξεκίνησε στις αρχές του 2015 και οδήγησε μια διετία αργότερα στην αποκάλυψη ενός διευρυμένου δικτύου διαφθοράς με “άκρες” στη Δικαιοσύνη, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους αλλά και στην Εκκλησία.

Μέλη του φέρονται να εισέπρατταν αμοιβές χιλιάδων ευρώ για να διευθετούν δικαστικές εκκρεμότητες “πελατών” τους, ενώ έχουν συμμετοχή σε σοβαρές φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Τα ευρήματα της πολύμηνης έρευνας περιγράφονται σε πολυσέλιδη αναφορά των επικεφαλής του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ που υπεβλήθη στα τέλη του 2016 στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας.

Σήμερα, για την υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερις ξεχωριστές εισαγγελικές έρευνες, που αφορούν τις επιμέρους δράσεις του κυκλώματος.

Πρόσφατα, μάλιστα, κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες ενώπιον του εισαγγελέα αξιωμάτουχοι που μετείχαν στην έρευνα.


kathimerini.gr

Πηγή:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σκάνδαλο! Οι γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες κατασκόπευαν δημοσιογράφους άλλων χωρών