Ίμια: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες γύρω από τις ελληνικές βραχονησίδες

Με το δάκτυλο στην σκανδάλη: Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν διαταγή από την τουρκική πολιτική ηγεσία να αποτρέψουν κάθε κίνηση των Ελλήνων γύρω από τις βραχονησίδες-Διπλωματικός πόλεμος ΥΠΕΞ
Ενημερώθηκε: 13/02/18 - 23:46

Μετά το σοβαρότατο περιστατικό στα Ίμια, με την τουρκική ακταιωρό να εμβολίζει σκάφος του λιμενικού και τις απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν, η εφημερίδα Hürriyet με δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων έχουν φτάσει 11 πολεμικά τουρκικά πλοία, ενώ και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε μια άκρως προκλητική δήλωση. 

Υποστηρίζει πως τα Ίμια… τους ανήκουν ενώ κατηγορούν την Ελλάδα πως «παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη»!Την ίδια στιγμή το διπλωματικό θρίλερ συνεχίζεται με μια ιδιαίτερα αυστηρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ και συγκεκριμένα του εκπροσώπου του, Αλέξανδρου Γεννηματά, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία»

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα επόμενα 24ωρα θα είναι ίσως τα πιο κρίσιμα από τις νύχτες των Ιμίων του 1996.Οι Τούρκοι εδώ και καιρό τα έχουν βάλει όχι μόνο με τους Κούρδους στο Αφρίν της Συρίας, αλλά και με την Ελλάδα

Έχοντας μέσα σε ένα 24ωρο εκδώσει μετά τα Ίμια, Navtex όπου δεσμεύουν περιοχή γύρω από την νήσο Μεγίστη, πλέον οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν διαταγή από την τουρκική πολιτική ηγεσία να αποτρέψουν κάθε κίνηση των Ελλήνων γύρω από τις βραχονησίδες.

Πολεμική ετοιμότητα στην περιοχή των Ιμίων

 

Από το μεσημέρι της Τρίτης υπάρχει μια συγκέντρωση πλοίων στις βραχονησίδες, αφού  υπάρχουν ήδη οκτώ ελληνικά πλοία και σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους με την προσέλευση δύο πλοίων ακτοφυλακής και δύο ταχύπλοα, οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή φτάνουν τα 11 πλοία.

Όπως σχολιάζουν οι Τούρκοι στις 14:45 δυο ταχύπλοα με οπλισμένους Έλληνες στρατιώτες, έγιναν αντιληπτοί από τις τουρκικές δυνάμεις όταν αναχώρησαν από την Λέρο και αφού πέρασαν σε κοντινή απόσταση από τα Ίμια, έφτασαν στην Κω.   

Στο άρθρο της εφημερίδας που φέρει τον τίτλο  «Η Ευρώπη διάλεξε την πλευρά της Ελλάδας», παρατίθενται οι δηλώσεις του εκπροσώπου τύπους της κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά ο οποίος τόνισε ότι  το σκάφος του Λιμενικού το οποίο εμβόλισε η τουρκική ακταιωρός κοντά στα Ίμια, ήταν συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι μετά το πρώτο περιστατικό το οποίο σχολιάστηκε από τον Ερντογάν, μετά την συνεδρίαση του κόμματός του υπήρξε και δεύτερο, όταν σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς των Τούρκων, το τουρκικό λιμενικό απέτρεψε ελληνικό πλοίο που ήθελε να πλησιάσει τα Ίμια. 

 

Επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ 

"

 

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό,  Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά μάλιστα από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι γεγονότα, όπως αυτό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.  

 

Στην Ελευσίνα για εκτίμηση ζημιών κατέπλευσε το σκάφος του Λιμενικού που εμβολίστηκε

 

Ασήμαντη χαρακτηρίζουν ανώτερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τη ζημιά που υπέστη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 090 ΓΑΥΔΟΣ, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό που είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων.

Το σκάφος σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση βρίσκεται ήδη στη θαλάσσια περιοχή του ναυστάθμου στη Σαλαμίνα και αναμένεται να αξιολογηθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων.

Το σκάφος έχει μικρή ζημιά στα κάγκελα και στο κάλυμμα του αεραγωγού που κατεβαίνει στο μηχανοστασίο αλλά και στην κεραία του ασυρμάτου που έχει διπλώσει.

Το 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση.