«Κινδυνεύουμε από τον Ερντογάν» λένε οι Τούρκοι που αποβιβάστηκαν στις Οινούσσες και ζητούν πολιτικό άσυλο

«Κινδυνεύουμε από τον Ερντογάν» λένε οι Τούρκοι που αποβιβάστηκαν στις Οινούσσες και ζητούν πολιτικό άσυλο
Ενημερώθηκε: 20/02/18 - 11:56

Σε παραλία στην περιοχή «Πούντα» Οινουσσών εντοπίστηκαν, χθες, 17 αλλοδαποί, οι οποίοι με μέριμνα του Λιμενικού Σώματος μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από πηγές του Λιμενικού Σώματος, πρόκειται για Τούρκους υπηκόους που έφθασαν στην Ελλάδα με φουσκωτό σκάφος και ζητούν πολιτικό άσυλο. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται η πλήρης εξακρίβωση των στοιχείων τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως δημοσιεύει το politischios.gr, πρόκειται για Τούρκους δημοσίους υπαλλήλους και δικαστικούς με τις οικογένειές τους (Συγκεκριμένα 4 γυναίκες, 7 άνδρες και 6 παιδιά από διάφορες περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης) οι οποίοι ισχυρίζονται ότι διώκονται και κινδυνεύουν με φυλάκιση από το καθεστώς Ερντογάν λόγω των αξιωμάτων τους. 

Οι αρχές της Χίου για λόγους ασφάλειας των Τούρκων πολιτών δεν δημοσιοποιούν περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητά τους καθώς και τις ακριβείς περιοχές προσέλευσής τους.

Για το χθεσινό περιστατικό στις Οινούσσες εξέδωσε σχετική ανακοίνωση το Λιμενικό Σώμα, στην οποία αναφέρεται:

«Στον εντοπισμό και τη διάσωση δεκαεπτά (17) αλλοδαπών προέβησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ειδικότερα, οι ανωτέρω εντοπίστηκαν σε αμμώδη παραλία στην περιοχή "ΠΟΥΝΤΑ" Οινουσσών. Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή των εν λόγω αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον λιμένα Χίου. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου».

Συνολικά υπολογίζεται πως από την αρχή της τελευταίας κρίσης στην Τουρκία, δηλαδή το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2015, έχουν ζητήσει άσυλο από την χώρα μας συνολικά 1.500 Τούρκοι πολίτες.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες είχαμε ένα τραγικό περιστατικό στον ποταμό Έβρο με διωκόμενους Τούρκους πολίτες που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα.