Κορονοϊός: Προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα - Ποια μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Κορονοϊός: Προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα - Ποια μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
Ενημερώθηκε: 30/10/20 - 12:50

Στο έλεος της πανδημίας βρίσκεται η Ελλάδα και σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέα μέτρα που όπως είπε θα έχουν διάρκεια ένα μήνα. Στόχος η αποφυγή ενός καθολικού lockdown.

Χτες, στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» ανέφερε.

«Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο» πρόσθεσε.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα το πρωί και θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι:

-- Η μείωση του ωραρίου της εστίασης στις «πορτοκαλί» περιοχές έως τις 9 ή το αργότερο 10 το βράδυ και ακολούθως η απαγόρευση κυκλοφορίας μία ώρα μετά. Το μέτρο, ωστόσο, έχει ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα που δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη: όσο μικραίνει το ωράριο, τόσο μεγαλύτερος μπορεί να είναι ο συνωστισμός. Μια λύση είναι να παραμείνει ανοικτή η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά αρκετοί ειδικοί θεωρούν και αυτό το μέτρο «ημίμετρο», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο συνολικού «λουκέτου» στον κλάδο για τις επόμενες 15 ημέρες. Η εστίαση αποτελεί για τον επικεφαλής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και για τους υπόλοιπους ειδικούς, τη μεγαλύτερη εστία υπερμετάδοσης, «άρα χρειάζονται γενναίες αποφάσεις», οι οποίες ωστόσο είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις αντοχές της οικονομίας. 

-- Στο τραπέζι βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού και για τις «πορτοκαλί» περιοχές. Το σενάριο εξετάζεται να εφαρμοστεί μετά τις 9 το βράδυ, σχεδόν παράλληλα δηλαδή με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο, καθώς η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη, αφού εκκρεμεί το τι θα γίνει με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Τ

-- Επέκταση της τηλεργασίας στο 50% και της καθολικής τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια

-- Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις «πράσινες» και «κίτρινες» περιοχές.

-- Στα υπό εξέταση σενάρια είναι και η κατάργηση της «κίτρινης υγειονομικής ζώνης» προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες.

-- Εξετάζεται η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα.

Επαναφορά του sms

Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναφορά του sms, αλλά σε επόμενο χρόνο. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να προηγηθεί κάποιας μορφής lockdown, το οποίο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα εάν συνεχιστεί η έκρηξη των κρουσμάτων. Οταν λέμε πάντως για lockdown, δεν μιλάμε για ό,τι ισχύει στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», αλλά για μία «σκάλα» ακόμα πιο πάνω, καθώς σήμερα στις «κόκκινες» περιοχές δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Oπως λένε κυβερνητικές πηγές, πάντως, εάν φτάσουμε σε ένα νέο lockdown δεν πρόκειται να είναι ίδιας μορφής με αυτό που βιώσαμε την περασμένη άνοιξη, καθώς συγκεκριμένες δραστηριότητες της οικονομικής ζωής μπορεί να παραμείνουν ανοιχτές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ