Κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ - Παράταση στο θρίλερ του διαζυγίου;

Κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ - Παράταση στο θρίλερ του διαζυγίου;
Ενημερώθηκε: 09/01/19 - 11:45

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τελικά το κρίσιμο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο σχετικά με το μέλλον της συγκυβέρνησης τους ενώ σήμερα στις  συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (΄ΞΗταν να ξεκινήσει στις 10 αλλά λόγω υποχρεώσεων του κ. Καμμένου στη Βουλή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη). Μία συνεδρίαση ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς ήδη η υφυπουργός Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη, ενημέρωσε ότι δεν θα παρευρεθεί, εκφράζοντας τη στήριξή της στην κυβέρνηση.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα επιχειρήσει να καταμετρήσει τους βουλευτές που παραμένουν πιστοί στον ίδιο, να ξεχωρίσει όσους είναι έτοιμοι να τον εγκαταλείψουν και παράλληλα να αναγκάσει όσους επιμελώς αποφεύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν θα διστάσει να καταγγείλει δημόσια ως αποστάτες όσους δηλώσουν ότι θα πάνε κόντρα στις αρχές του κόμματος, δεν παραδώσουν την βουλευτική τους έδρα και ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών.

Με τις εως τώρα τοποθετήσεις φαίνεται πως από τους έξι βουλευτές των ΑΝΕΛ μόλις οι δύο έχουν ταχθεί δημόσια στο πλευρό του Π. Καμμένου, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει την Συμφωνία και θα στηρίξει την κυβέρνηση. Με παλαιότερες δηλώσεις και ο Κώστας Ζουράρις έχει αποκαλύψει την πρόθεσή του να καταψηφίσει την Συμφωνία αλλά να μην συμβάλει στην πτώση της κυβέρνησης. Υπό αυτά τα δεδομένα, απομένουν η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης που μέχρι σήμερα κρατούν κλειστά χαρτιά αλλά πιθανότατα θα κληθούν να απαντήσουν τι πρόκειται να πράξουν.

Έως αργά το βράδυ της Τρίτης κανείς εκ των βουλευτών δεν ενημέρωσε ότι θα απουσιάσει. Εκ των λοιπών στελεχών θα απουσιάσει ο κ. Τέρενς Κουίκ που ούτως ή άλλως αποτελεί εδώ και καιρό ξένο σώμα για τους ΑΝΕΛ και η υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη που οι πρόσφατες δηλώσεις της προκάλεσαν την οργή της ηγεσίας του κόμματος.

Δεν αναμένεται στην σημερινή συνεδρίαση να ληφθούν αποφάσεις περί αποχώρησης από την κυβέρνηση. Όμως το σίγουρο  είναι ότι μετά από τέσσερα χρόνια πολιτικού «γάμου» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οδεύει προ το τέλος της και το μόνο που απομένει πλέον είναι να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία που θα δημοσιοποιηθεί το «διαζύγιο» και αν θα είναι συναινετικό ή θα υπάρξει ρήξη μεταξύ των δύο κομμάτων.

Τέλςο όπως έγινε γνωστό, σήμερα μετά τη συνεδρίαση θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο σήμα των ΑΝΕΛ και το διαφημιστικό σποτάκι.

Το ραντεβού ανάμεσα στον Α. Τσίπρα και στον Π. Καμμένο φαίνεται πως θα κρίνει τα πάντα και κυρίως θα φανεί αν οι εκλογές, θα γίνουν σύντομα (σ.σ. Μάιο) ή πολύ πιο σύντομα (σ.σ. Μάρτιο).

Αρχικά υπήρχε η πληροφορία ότι οι Τσίπρας - Καμμένος θα μιλούσαν το πρωί της Τετάρτης και πριν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ που είχε προγραμματιστεί για τις 10.00 στη Βουλή.

Το βράδυ της Τρίτης όμως τα πάντα άλλαξαν και η συνάντηση προγραμματίστηκε για την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, ενώ η προγραμματισμένη για την Τετάρτη τηλεοπτική συνέντευξη του υπουργού Άμυνας στο Star ακυρώνεται και μόνο ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεοπτική εμφάνιση (σ.σ. στο Οpen).

Υπό τα παρόντα δεδομένα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μετά τις 14 Ιανουαρίου οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί  στην ΠΓΔΜ η διαδικασία για τις Συνταγματικές Αλλαγές και μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, από το Μαξίμου εμφανίζονται βέβαιοι ότι έχουν εξασφαλίσει τους 151 για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αφήνουν ανοιχτό «παράθυρο» για ανασύνθεση της πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή αν και εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Διαβεβαιώνουν ότι έχουν διασφαλίσει τους 151 και είναι σαφές ότι σε αυτούς προσμετρούν τις ψήφους των  Παπαχριστόπουλου, Παπακώστα, Ζουράρι, Δανέλλη, Σαρίδη, καθώς και της Έλενας Κουντουρά.

Τέκος, προκαλούν τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει πρόταση μομφής, ώστε να αναγκάσουν τον Πάνο Καμμένο -μένοντας πιστός στη δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να συναινέσει ποτέ σε πρόταση μομφής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη-να καταψηφίσει μια τέτοια πρόταση.