Kύκλωμα Κινέζων στις παρυφές της “Τριάδας” δρούσε μέσω Ελλάδας διεθνώς στον παράνομο στοιχηματισμό (ΦΩΤΟ)

 
Kύκλωμα Κινέζων στις παρυφές της “Τριάδας” δρούσε μέσω Ελλάδας διεθνώς στον παράνομο στοιχηματισμό (ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκε: 25/07/16 - 16:42

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο συστηματικά στην παροχή παράνομων υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχηματισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση κατάλληλων τεχνικών και φυσικών μεθόδων», όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης.
Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί 127 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων 18 αρχηγικά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασιατικής καταγωγής (Κινέζοι και Ταϊβανέζοι), οι οποίοι είχαν δημιουργήσει «δίκτυο επιχειρήσεων» παράνομου στοιχηματισμού σε πολυτελείς κατοικίες στην Αττική, χρησιμοποιώντας σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για να πραγματώνουν την εγκληματική τους δραστηριότητα, τουλάχιστον από το έτος 2014.

«Με τη συγκεκριμένη εξάρθρωση καταφέραμε ένα ακόμα καίριο πλήγμα κατά του παράνομου στοιχηματισμού και των τυχερών παιγνίων και μάλιστα από ένα κύκλωμα με διεθνικό χαρακτήρα, που είχε εξαπλώσει τη δράση του σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, μέσω του διαδικτύου. Πρόκειται για μία συνεχή προσπάθεια των υπηρεσιών μας με αξιοσημείωτα αποτελέσματα, όπως εξάλλου φάνηκε και από την πρόσφατη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στην ευρείας κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία " SOGA VI ", που υλοποιήθηκε με το συντονισμό της ΙΝΤΕRPOL, στο πλαίσιο διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στη Γαλλία. Να υπενθυμίσω ότι σε αυτή την επιχείρηση, από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθησαν συνολικά 44 άτομα, ενώ σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 55 ατόμων, γεγονός που καταδεικνύει τη συνέχεια και συνέπεια των υπηρεσιών μας στη μάχη κατά του παράνομου στοιχηματισμού», πρόσθεσε ο κ. Παπαζαφείρης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνόμος Β' Ιωάννα Ροτζιώκου, «μετά από πολύμηνες και στοχευμένες αστυνομικές έρευνες, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων κατάφερε να διακριβώσει την εγκληματική δράση διεθνικού κυκλώματος που διενεργούσε παράνομους διαδικτυακούς στοιχηματισμούς σε πολλές χώρες, με έδρα την Ελλάδα. Μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση και από ταυτόχρονες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη, σε 5 μεζονέτες στις περιοχές του Διονύσου, της Κηφισιάς, της Βούλας και της Αναβύσσου, εντοπίσαμε και συλλάβαμε 126 άτομα ασιατικής καταγωγής και έναν ημεδαπό Έλληνα, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα 18 αρχηγικά μέλη, όλοι ασιατικής καταγωγής. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά τα παίγνια. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και δύο Έλληνες, ένας άνδρας και μία γυναίκα, οι οποίοι διευκόλυναν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στις παράνομες δραστηριότητές τους».

Ειδικότερα, από την εξέλιξη των ερευνών, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δημιουργούσαν «αυτόνομες επιχειρήσεις» που παρείχαν παράνομες υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχηματισμού, με πανομοιότυπο τρόπο δράσης, ταυτόσημες λειτουργίες, και εξειδικευμένη μεθοδολογία.

Οι επιχειρήσεις είχαν ως έδρα πολυτελείς κατοικίες σε περιοχές των Βορείων και Νοτίων προαστίων της Αττικής, τις οποίες τα μέλη της οργάνωσης αναζητούσαν και εκμίσθωναν έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών. Οι κατοικίες αυτές διέθεταν υπόγεια παρκινγκ, πισίνες και επάρκεια χώρων, ενώ η εκμίσθωση γινόταν με τη συνδρομή του Έλληνα συλληφθέντα, που ήταν μεσίτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύκλωμα πλήρωνε μπροστά και μετρητά τουλάχιστον 5 μήνες...

Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι στις νοικιασμένες επαύλεις διαμορφώνονταν με τρόπο που εξυπηρετούσε και διευκόλυνε την καθημερινή λειτουργία και διαμονή των μελών του κυκλώματος, καθώς είχαν οργανώσει σύστημα κατανομής των χώρων, με αρίθμηση των υπνοδωματίων.

Μάλιστα, για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, λάμβαναν αυξημένα μέτρα, επιτηρώντας τους εξωτερικούς χώρους και την προσβασιμότητα στις κατοικίες, καλύπτοντας τα παράθυρα για να αποφεύγουν την οπτική επαφή, ενώ στους εσωτερικούς χώρους είχαν τοποθετήσει ειδικά ηχομονωτικά αφρολέξ για τη μείωση των θορύβων.
Παράλληλα, από τις επιτόπιες έρευνες διαπιστώθηκε ότι οι δράστες είχαν προβεί σε ειδική διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, εγκαθιστώντας υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό για να πραγματοποιήσουν τους παράνομους διαδικτυακούς στοιχηματισμούς.

Συγκεκριμένα, είχαν εγκαταστήσει αυτοσχέδιες ατομικές «θέσεις» εργασίας αποτελούμενες από μικρά γραφεία, καλυμμένα με ειδικό ηχομονωτικό υλικό που εξασφάλιζε αυτονομία. Επίσης, είχαν τοποθετήσει ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό με συσκευές σταθερής τηλεφωνίας, σύνδεση στο διαδίκτυο, tablets , ασύρματους πομποδέκτες επικοινωνίας ( walkie - talkie ) και δημοσιογραφικές συσκευές καταγραφής ήχου.

Περαιτέρω, η Ελληνίδα συγκατηγορούμενη, είχε διευκολύνει την εγκατάσταση συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας σε κάποιες από τις οικίες που δραστηριοποιούνταν η εγκληματική οργάνωση προς όφελος των παράνομων σκοπών αυτής.

Στις θέσεις εργασίας τα μέλη της οργάνωσης εργάζονταν με βάρδιες και με τη χρήση του προαναφερόμενου εξοπλισμού πραγματοποιούσαν τηλεφωνικές κλήσεις σε πιθανούς πελάτες, κυρίως σε χώρες της Ασίας, με σκοπό να τους πείσουν να στοιχηματίσουν σε αθλητικά γεγονότα ή να συμμετάσχουν σε παιχνίδια καζίνο μέσω συγκεκριμένων ιστοσελίδων, που διαχειρίζονταν, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές.

Επισημαίνεται, ότι οι καταθέσεις των χρημάτων για στοιχηματισμό και οι αποδόσεις κερδών στους παίκτες, πραγματοποιούνταν μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε χώρες της Ασίας.
Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία εκπροσώπου της Δικαστικής Αρχής, στις 5 μεζονέτες συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά ύψους 151.000 ευρώ, 6.000 δολαρίων Η.Π.Α., 73.000 κινεζικών γουάν. Παράλληλα, κατασχέθηκε πολύ μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών τύπου laptop , συστημάτων επικοινωνίας-ασύρματοι, καταγραφικών ήχου, συσκευών σύνδεσης στο διαδίκτυο και συσκευών τύπου tablet .

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτική Ανάκριση.
Σημειώνεται ότι λόγω του διεθνικού χαρακτήρα της εγκληματικής οργάνωσης και της δραστηριοποίησης της σε πολλές χώρες, οι έρευνες θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, με τη συνδρομή της INTERPOL , για να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύκλωμα δεν επέλεξε τυχαία την χώρα μας. Οι αντίστοιχες δραστηριότητες στην Κίνα διώκονται με εξαντλητικές ποινές ενώ οι νόμοι στην χώρα μας δεν είναι τόσο αυστηροί και ύστερα η χώρα αποτελεί το απόλυτο «σταυροδρόμι» για παράνομη δραστηριότητα διεθνών κυκλωμάτων σε τρεις ηπείρους. Το κύκλωμα διαχειριζόταν τουλάχιστον 8-10 ιστοσελίδες παράνομου στοιχηματισμού για ποδόσφαιρο, μπάσκετ, μπέιζμπολ, γκολφ και παράνομου τζόγου για ρουλέτα, μπλακ τζακ, πόκερ κλπ.

Σχετικά Θέματα:

Αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθωση τεράστιου διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού

Πάνω από 4.000 συλλήψεις παγκοσμίως για παράνομο στοιχηματισμό στο Euro 2016